23948sdkhjf

Få vill sänka lönen i pappersindustrin

2009-05-12 Bara tre arbetsplatser inom pappers- och massaindustrin har fått propåer från arbetsgivarsidan om sänkt lön, medan åtta fått förfrågan om att frysa lönerna. Det visar en kartläggning som fackförbundet Pappers gjort.
Efter att IF Metall tecknade ett krisavtal med några av sina motparter i början av året, bjöd Skogsindustrierna in sina fackliga moptparter till diskussioneer rörande läget i massa- och pappersindustrin och möjligheterna till ett krisavtal i branschen. Pappers förbundsledning ställde sig emellertid helt avvisande till tanken på ett krisavtal som skulle innebära lönesänkningar.

Nu har Pappers låtit genomföra en enkät bland sina lokalavdelningar. Enkäten presenterades på tisdagen på tidningen Dagens Arbetes hemsida.

Sammanlagt har Pappers ställt ett 20-tal frågor till förbundets 62 avdelningar. 54 har besvarat enkäten. Den visar bland annat att tre avdelningar har fått framstötar om sänkt lön, och åtta avdelningar har fått propåer om frysta löner. Åtta avdelningar har också fått framstötar om uppskjutna lönehöjningar, varav en lett till en lokal överenskommelse. En avdelning har fått en förfrågan om deltidsarbete, som också genomförts. 18 avdelningar har fått propåer om att ändra driftsform, och tolv av dessa har lett till överenskommelser.

På fem arbetsplatser har det förts diskussioner om att lägga ut komptid eller liknande vid driftstopp, och på fem andra arbetsplatser har man diskuterat att ändra semesterns förläggning. I tre fall (driftstopp) och i två fall (semesterns utläggning) har det lett till lokala överenskommelser.

Pappers förbundsledning tolkar enkätsvaren som ett massivt stöd för linjen att säga nej till lönesänkningar i branschen.

– Enkäten visar att vi var rätt ute från början, säger Matts Jutterström, avtalsansvarig på förbundet, till Dagens Arbete.

Han menar att Pappers gjorde helt rätt som inte accepterade en blåkopia på IF Metalls krisavtal.

– Skogsindustrierna var bara ute efter att skapa "hål" i våra avtal. När de inte kan få öppningsklausuler i våra avtal i vanliga förhandlingar, tog de krisen till intäkt i stället, säger han.

Enkäten visar dock, att en arbetsplats ska ha tecknat en överenskommit om att sänka lönerna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063