Nedgången i Finland får grannsämjan att gnissla
2009-04-03 Nedgången i den finska pappersindustrin blir dramatisk i år och kommer att fortsätta 2010. Det spår det finska ekonomiska forskningsinstitutet Pellervo i en rapport. Nedgången i Finland och försök att flytta över produktion till svenska bruk får den nordiska grannsämjan att gnissla.
I prognosen sägs det att efterfrågan på pappers- och sågprodukter fortsätter att vara svag, och det betyder att produktionsbegränsningarna fortsätter 2010. Ju längre man tvingas begränsa pappersproduktionen, desto större blir risken att flera fabriker tvingas stänga, skriver PTT i sin rapport. Då produktionen minskar kommer också priset på pappersprodukter att gå ner. Exportpriserna på sågvaror kommer enligt PTT att sjunka med 15 procent i år.
Den finska pappersindustrin tyngs av den svaga efterfrågan och ett högt kostnadsläge, men också av den starka euron. Enligt Sixten Korkman, chef för finska näringslivets forskningsinstitut, ETLA, snyltar Sverige på det europeiska projektet och använder kronkursen för att vinna fördelar på grannländernas bekostnad. Det gynnar bland annat svensk skogsindustri, anser Korkman.
Bakgrunden är den svenska kronans kraftiga fall gentemot euron, ett kronfall som enligt Sixten Korkman drivs på och välkomnas av den svenska staten.
- Riksbanksledningen verkar syssla med att prata ned kronan, och den svenska finansministern har uttryckt tillfredsställelse över den draghjälp industrin fått, säger han.
- Den svenska kronan är speciellt viktig för Finland. Därför står sågarna i Finland stilla, medan de i Sverige rullar på för högvarv, fortsätter han.
Ett exempel är Stora Enso, som nyligen aviserade att företaget vill flytta över produktion till Sverige och säga upp personal i Finland. Det ledde bland annat till fackliga protester i Finland med krav på att finska regeringen i egenskap av största enskilda ägare i Stora Enso skulle stoppa överflyttningen av tillverkning till Sverige, något som dock regeringen i Helsingfors sa kategoriskt nej till.
Sixten Korkman anser att valutaunionen EMU är bra för stabiliuteten i hela Europa, och därmed också för Sverige. Men genom att stå utanför skaffar sig Sverige en extra konkurrensfördel på Finlands bekostnad, hävdar han.