Förslag på sanktionsavgifter i skogsvårdslagen
2009-03-27 Skogsstyrelsen föreslår i en rapport till regeringen att det ska finnas möjlighet att ta ut en sanktionsavgift från skogsägare som bryter mot vissa regler i skogsvårdslagen. Förslaget innebär ett alternativ till de åtalsanmälningar som i dag görs för brott mot skogsvårdslagen.
Flertalet av de åtalsanmälningar som görs för brott mot skogsvårdslagen gäller uteblivna eller felaktiga avverkningsanmälningar, eller att avverkningen påbörjats för tidigt. Dessa åtalsanmälningar ges ofta låg prioritet av åklagare och går inte vidare till åtal, vilket medför att lagstiftningens trovärdighet riskerar att urholkas. Regeringen har därför gett Skogsstyrelsen i uppdrag att analysera förutsättningarna för att införa sanktionsavgifter vid vissa brott mot skogsvårdslagen.
Skogsstyrelsen föreslår att det ska finnas möjlighet att ta ut en avgift för skogsägare som inte anmäler avverkning, uttag av skogsbränsle eller skyddsdikning. Också i de områden där det krävs tillstånd för avverkning ska enligt förslaget en avgift kunna tas ut om avverkning sker utan tillstånd.
- Genom att införa sanktionsavgifter tror vi att skogsvårdslagen kommer att efterlevas bättre. Det blir fler som får en faktisk påföljd av att man bryter mot skogsvårdslagen, och vi tror att det i sin tur leder till färre uteblivna eller felaktiga anmälningar, och färre avverkningar utan tillstånd, säger Håkan Wirtén, överdirektör på Skogsstyrelsen.
Avgiften föreslås bli som lägst 5 000 och som högst 25 000 kronor om ägaren är en fysisk person. För juridiska personer föreslås avgiften vara som lägst 10 000 och som högst 50 000 kronor.