23948sdkhjf

150 oskyddade skogar

2009-03-25 Naturskyddsföreningens aktiva genomförde under 2008 en inventering av skyddsvärda skogar. Hundratals objekt besöktes och tusentals fynd av rödlistade och hotade arter dokumenterades och koordinatsattes. Enligt inventeringen finns allvarliga brister i skogsbolagens naturvårdsrutiner.
150 skogar med hotade arter hittades och totalt gjordes närmare 6.000 fynd av rödlistade arter. Några av skogarna är dock redan avverkade och flera är dessutom avverkningsanmälda av skogsbolagen vilket visar att det finns stora brister i skogsbolagens naturvårdsarbete. Skogsbolagen SCA, Bergvik, Sveaskog samt Statens Fastighetsverk har alla skogar som borde skyddas permanent eftersom de innehåller många rödlistade arter. Det står enligt rapporten klart att regeringens sänkta naturvårdsanslag inte räcker.

Står inför haveri
– Vi står inför ett haveri för naturvården i våra svenska skogar, samma år som naturvården fyller 100 år. Pengarna som ska användas för att skydda skogar är slut hos länsstyrelserna. Detta hotar att förstöra naturvärden i den svenska skogen för all framtid. Naturvårdsanslagen måste öka, säger Mikael Karlsson ordförande i Naturskyddsföreningen.
Materialet som Naturskyddsföreningens medlemmar ideellt samlat in från Dalarna, Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten finns lagrat med fynden av rödlistade arter dokumenterade med bilder och GPS-koordinater. Informationen har dessutom matats in i ArtDatabankens webbtjänst Artportalen där den är tillgänglig för alla.
Naturskyddsföreningen anser i rapporten, som i detalj besrkiver 18 skogar, att skogsnäringen snabbt borde avsätta de 10 procent mest skyddsvärda skogarna av bolagens areal utanför det fjällnära området. Det är den nivå i genomsnitt som den ledande naturvårdsforskningen angett som krav för att en fortsatt utarmning av den biologiska mångfalden ska undvikas. Idag är cirka 1,5 procent utanför det fjällnära området formellt skyddat.
– När det gäller statens marker tycker vi att regeringen ska ta tillfället i akt att skydda Fastighetsverkets värdefulla skogar utan att ge ersättning. När dagens sänkta naturvårdsanslag går till att skydda statliga marker snurrar pengarna bara runt i statsförvaltningen. Det vore bättre att använda de begränsade anslagen för att ersätta exempelvis privata markägare som gör goda naturvårdsinsatser, säger Mikael Karlsson.

Ladda ner rapporten :? www.naturskyddsforeningen.se/upload/press/haveri.pdf

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079