150 oskyddade skogar
2009-03-25 Naturskyddsföreningens aktiva genomförde under 2008 en inventering av skyddsvärda skogar. Hundratals objekt besöktes och tusentals fynd av rödlistade och hotade arter dokumenterades och koordinatsattes. Enligt inventeringen finns allvarliga brister i skogsbolagens naturvårdsrutiner.
Står inför haveri
– Vi står inför ett haveri för naturvården i våra svenska skogar, samma år som naturvården fyller 100 år. Pengarna som ska användas för att skydda skogar är slut hos länsstyrelserna. Detta hotar att förstöra naturvärden i den svenska skogen för all framtid. Naturvårdsanslagen måste öka, säger Mikael Karlsson ordförande i Naturskyddsföreningen.
Materialet som Naturskyddsföreningens medlemmar ideellt samlat in från Dalarna, Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten finns lagrat med fynden av rödlistade arter dokumenterade med bilder och GPS-koordinater. Informationen har dessutom matats in i ArtDatabankens webbtjänst Artportalen där den är tillgänglig för alla.
Naturskyddsföreningen anser i rapporten, som i detalj besrkiver 18 skogar, att skogsnäringen snabbt borde avsätta de 10 procent mest skyddsvärda skogarna av bolagens areal utanför det fjällnära området. Det är den nivå i genomsnitt som den ledande naturvårdsforskningen angett som krav för att en fortsatt utarmning av den biologiska mångfalden ska undvikas. Idag är cirka 1,5 procent utanför det fjällnära området formellt skyddat.
– När det gäller statens marker tycker vi att regeringen ska ta tillfället i akt att skydda Fastighetsverkets värdefulla skogar utan att ge ersättning. När dagens sänkta naturvårdsanslag går till att skydda statliga marker snurrar pengarna bara runt i statsförvaltningen. Det vore bättre att använda de begränsade anslagen för att ersätta exempelvis privata markägare som gör goda naturvårdsinsatser, säger Mikael Karlsson.
Ladda ner rapporten :? www.naturskyddsforeningen.se/upload/press/haveri.pdf