Ris och ros till höjd koldioxidskatt
2009-03-10 Utspelet om att höja koldioxidskatten, som framfördes i en debattartikel i Dagens Nyheter av finans-, närings- och miljöministrarna på tisdagen möts av både ris och ros. Regeringen motverkar den gröna omställningen, anser Skogsindustrierna.
I den energiuppgörelse som presenterades förra månaden av regeringen aviserades kommande höjningar av miljöskatter, men med förbehållet att dessa ska göras med beaktande av svenskt näringslivs konkurrenskraft. Nedsättningen av dieselskatten för jord- och skogsbrukets maskiner infördes 2005 med just de näringarnas konkurrenskraft i åtanke, och säkrades 2008. Att nu mitt i en lågkonjunktur utan hänsyn till branschernas konkurrenskraft sänka denna nedsättning rimmar illa med regeringens tal om hänsyn och långsiktiga och neutrala spelregler, skriver Skogsindustrierna i ett pressmeddelande, och fortsätter:
Genom att införa ensidiga kostnadsökningar för de gröna näringarna skadar man inte bara branschernas lönsamhet och konkurrenskraft, man motverkar också det man säger sig vilja uppnå: en omställning till ett grönt och hållbart samhälle. Merkostnaderna kommer att påverka lönsamheten för skogsbruket att producera just de förnybara energislag som regeringen pekar ut som framtiden.
- Regeringens förslag om att höja koldioxidskatten för näringslivet utanför den tunga industrin är en välkommen signal, som kommer att leda till att många oljepannor slängs ut och ersättas av fjärrvärme eller biobränslepannor. Dessutom skyndar det på effektiviseringen av energianvändningen. Slutresultatet blir lägre utsläpp och ökad andel förnybar energi, säger Gustav Melin, VD i Svebio, Svenska Bioenergiföreningen, i en kommentar till utspelet på DN Debatt.
- Skogsindustrin i Sverige står bakom högt satta miljöambitioner och har långtgående egna klimatmål, detta gäller inte minst bränsleförbrukning, framhåller Skogsindustriernas VD, Marie S Arwidson. Vi inser också, att miljöskatter kommer att vara en annan ofrånkomlig del av lösningen. Med tisdagens besked riskerar regeringen emellertid att stjälpa mer än att hjälpa de hållbara alternativen.