För få manliga chefer i skogsindustrin?
2009-02-27 Industrin är inte speciellt jämställd - det är för få killar på chefsposter. Det framhåller Olle Högberg, docent i företagsekonomi vid Stockholms universitet. Han har i samarbete med Claes Borgström, tidigare JämO, tagit fram ett verktyg för att mäta hur jämställdheten ser ut i företag. Men inom skogsnäringen ser det inte ut som i flertalet andra branscher.
- Det illustrerar hur svår det egentligen är att mäta hur jämställt ett företag är, säger Olle Högberg, som kommer att medverka vid ett seminarium om jämställdhetsfrågor, som Föreningen Skogen arrangerar under Skogsnäringsveckan i Stockholm i april.
En snabb överslagsräkning för skogsakademiker med hjälp av Naturvetarförbundets siffror indikerar, att skogsnäringen inte ser ut som resten av industrin, skriver Föreningen Skogen på sin hemsida. Av naturvetarnas medlemmar som arbetar inom skogsnäringen ligger den genomsnittliga andelen mellanchefer och högre chefer som är kvinnor på försiktiga åtta procent, medan antalet anställda kvinnor är uppe i 17 procent. (Bara medlemmar inom naturvetareförbundet, drygt 300 personer är inräknade).
Ett annat av de nio nyckeltalen i jämställdhetsindexet Jämix är, att det i ledningsgrupperna bör vara en könsfördelning mellan 40 och 60 procent. Inget av könen ska alltså ligga under 40 procent. Sveaskog och Skogsstyrelsen har runt 40 procent kvinnor i ledningsgruppen. Skogsbolagen och skogsägarföreningarna ligger på ett spann mellan 0 och 30 procent, enligt nyhetsbrevet eSkogen.
- Det finns oändligt många ingångar att diskutera jämställdhet, betonar Olle Högberg. Men med Jämix finns ett verktyg, där vi kan mäta och få fram siffror. På så sätt går det att jämföra olika företag eller avdelningar med varandra.