Livsmedelsbrist riskerar driva på global avskogning
2008-06-19 Den ökande brsiten på livsmedel i världen riskerar att driva på den globala avskogningen, vilket i sin tur kan få negativa klimateffekter. Den varningen framförs av skogsindustrins internationella samarbetsorgan ICFPA efter ett möte med FNs livsmedelsorganisation FAO.
- Jag är mycket oroad över den globala utveckling vi nu ser med ökad fattigdom till följd av ökande matpriser. Det finns, förutom det humanitära lidandet, en betydande risk för att situationen tvingar fram kortsiktiga lösningar, som leder till ökad avskogning, säger Skogsindustriernas VD Marie S Arwidson i en kommentar.
- En sådan utveckling är en negativ spiral med följd att allt färre lokalsamhällen kan få en långsiktig försörjning av skogen, samtidigt som klimatproblematiken förvärras, understryker Arwidson.
IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) har i sin fjärde utvärderingsrapport förutspått en ökning av den globala temperaturen, en höjning av havsnivån, förändringar i nederbördsmönstret samt allt fler och allt mer intensiva extrema väderfenomen för perioden fram till 2050. Det anses sannolikt att den klimatförändringen kommer att påverka tillgängligheten av, stabiliteten för och konsumtionen av livsmedel. Denna situation kan leda till resurskonflikter på nationell och internationell nivå samt till ökat tryck på den befintliga skogen.
Skogar som förvaltas på ett hållbart sätt spelar en viktig roll när det gäller att bevara matsäkerheten, både direkt och indirekt, framhåller Skogsindustrierna. Skog innebär jobb och inkomster för uppskattningsvis 1,2 miljarder människor. Skogen reglerar vattencykeln, skyddar vattendelare och därmed även jordbruksproduktionen i lägre upptagningsområden. Den skyddar och bevarar jorden, utgör skydd för skördar i system för kombinerat jord-/skogsbruk och multikultur, den utgör foder för boskap, erbjuder betesmarker samt bevarar den biologiska mångfalden.