Åbo-forskare får Wallenbergpriset
2008-04-18 2008 års Marcus Wallenbergpris tilldelas professor Bjarne Holmbom och diplomingenjör Christer Eckerman, Åbo Akademi, Åbo, för banbrytande forskning och innovation som resulterat i en plattform för industriell separation, isolering, rening och användning av kemiska ämnen i ved.
Genom metodisk forskning på högsta vetenskapliga nivå har pristagarna på ett betydande sätt bidragit till att skapa en plattform för skogsindustrin, vilket ger möjligheter till en breddning av verksamheten till framtagning av affärsmässigt intressanta produkter och förbättring av exempelvis energianvändning och processeffektivitet, vilket främjar en utveckling mot en hållbar produktion.
Bjarne Holmbom har i sin forskning inriktat sig på att på molekylär nivå utveckla kunskap om papperstillverkningens komplexa kemi. Hans expertområde är de mångsidiga tillämpningarna av träkemi, med speciell inriktning på extraktivämnen och innovationer baserade på samspel mellan kemi och process. Professor Holmbom har speciellt på senare år intresserat sig för kvistnötter och stamved som källa för lignaner. De lättextraherade lignanerna kan användas som aktiva beståndsdelar i bland annat mervärdesmat (”functional foods”) och organiska biocider.
Christer Eckerman är idégivare till en teknisk metod för att avskilja kvistnötter från grövre flis. Metoden, som har vidareutvecklats och patenterats, bygger på det kända förhållandet att grövre flis har större innehåll av kvistnötshaltig ved med högre densitet. Genom att mala denna flisfraktion och efter torkning låta den sedimentera i vatten kommer det kvistnötshaltiga materialet att sjunka och kunna tillvaratas. Även det flytande materialet kan tillvaratas och återföras till massaprocessen.
Efter den första upptäckten har Bjarne Holmbom med medarbetare vidareutvecklat lignanområdet liksom andra extraktiv i olika vedsorter och publicerat detta i många artiklar. En stor mängd granträd från olika ståndorter liksom tall och fura har analyserats, och innehållet av många ämnen har bestämts i kvistnötter och stamved. Många av extraktiven som har isolerats har undersökts avseende antibakteriella egenskaper. På senare tid har möjligheten att använda HMR som bas för framställning av andra värdefulla lignaner utforskats. /AA