23948sdkhjf

Greenpeace: skogsproposition hotar den biologiska mångfalden

Regeringen betonar i skogsvårdslagen att skogen är en förnyelsebar resurs. Risken med den inställningen, är att skogen brukas på bekostnad av den biologiska mångfalden. Regeringen förordar nu ökad tillväxt i skogen, liksom ett ökat uttag av biobränsle, för att råda bot på klimatförändringarna. Träd lagrar kol genom fotosyntesen, vilket motverkar växthuseffekten, och därmed vill regeringen intensifiera skogsbruket. Avverkningarna, som följer, bidrar dock till frigörande av koldioxid. Det menar miljöorganisationen Greenpeace, som är kritisk till den nya skogspropositionen.
– Genom att intensifiera skogsbruket ökar avverkningarna. Ett kalhygges förmåga att binda kol är liten jämfört med förmågan hos ett slutet trädbestånd, säger Amanda Tas, skogstalesperson för Greenpeace. Ett hygge kan avge lika mycket koldioxid som en stående skog tar upp. Det frigörs kol vid markbearbetningen och studier från bland annat SLU har visat att den ökade marktemperaturen på kalhygget leder till en ökad respiration, vilket i sin tur leder till ökade koldioxidutsläpp.

Många skogsberoende arter, speciellt arter med begränsade spridningsmöjligheter, påverkas av klimatförändringarna.
– Det är därför viktigt att tillgången på biotoper och substrat ökar och inte minskar, vilket det oftast gör vid en intensiv skogsproduktion, säger Tas. Det är därför viktigt att generell hänsyn tas vid bevarandet av skogsmark och att skydden blir långsiktiga.

Klimatförändringarna innebär en ökad stress och sårbarhet för skogen. Fragmenterade skogsområden gör situationen ännu värre för de arter som finns kvar.
– Det är i allmänhet svårt att kombinera en ökad skogsproduktion med en ökad hänsyn av naturvärdena i skogen. Risken är stor att den biologiska mångfalden kommer att bortprioriteras i en ännu större utsträckning än vad den gör idag i jakten på biobränslen, säger Tas./KB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078