Utansjö bruk läggs ned i vår
2008-01-09 Utansjö bruk läggs ned under våren 2008. Det beskedet lämnade Rottneros på onsdagsmorgonen. Totalt berörs cirka 140 pesoner.
Sedan dess har elpriserna sjunkit tillfälligt, men priserna ligger från och med 2008 på en långsiktigt oacceptabel nivå. Dessutom har priset på massaved stigit. Rottneros styrelse och ledning konstaterar mot den bakgrunden att det inte finns förutsättningar att driva bruket under hela 2008, vilket var intentionen.
Storleken på de finansiella reserveringar en nedläggning medför kommer att meddelas i samband med bokslutskommunikén den 1 februari. Avsättning avseende nedläggningen kommer att belasta resultatet för första kvartalet 2008. Nedskrivningar som en följd av en värdering av anläggningarnas verkliga värde kommer att belasta 2007. Genom nedläggningen av Utansjö Bruk förbättras Rottneroskoncernens kassaflöde för 2008.
Detta har resulterat i att I mars 2007 träffade Rottneros och det sydafrikanska skogsföretaget NCT en avsiktsförklaring om möjligheterna att bygga en gemensamt ägd fabrik för produktion av mekanisk pappersmassa av CTMP-typ i Sydafrika. Om planerna genomförs, innebär det att CTMP-anläggningen vid Utansjö säljs till ett gemensamt ägt bolag i Sydafrika. En ny fabrik kan vara klar att tas i bruk under 2009. Ett definitivt beslut om investeringen kommer att tas under första kvartalet i år.
- Grundorsaken till Utansjös problem är de långsiktigt höga svenska elpriserna som drabbar hela den elintensiva basindustrin. Detta i kombination med höga vedkostnader gör att det inte är möjligt att fortsätta med verksamheten i Utansjö, säger Rottneros avgående koncernchef Lars Blecko.
- Det känns naturligtvis oerhört tungt att behöva fatta ett beslut som direkt drabbar 140 medarbetare och indirekt en hel ort. Vi har ett välinvesterat och väl fungerande bruk med kompetenta medarbetare, bra kundstruktur, en bra marknad, ett bra orderläge och tillika ett utmärkt industriellt läge med egen hamn. Jag kan bara beklaga att kostnadsbilden är sådan att det inte går att driva bruket vidare, konstaterar Blecko. /AA