23948sdkhjf

Utsläpp av växthusgaser kan minska kraftigt

Klimatmålet kan nås genom minskade utsläpp i Sverige, en lägre tilldelning av utsläppsrätter till företag som ingår i EU:s handelssystem och genom statligt stöd till projekt som reducerar utsläpp i främst utvecklingsländer.

De svenska utsläppen av växthusgaser förväntas år 2010 ha minskat med fyra procent jämfört med 1990 års nivå. Det betyder att Sverige ser ut att nå det kortsiktiga klimatmålet, minus fyra procent, för åren 2008-2012.

Naturvårdsverket och Energimyndigheten förespråkar att klimatstrategin i fortsättningen består av tre delar som tillsammans leder till att utsläppen fram till 2020 kan minska med 25-30 procent, jämfört med 1990. Det innebär att utsläppen måste minska årligen med cirka 17-20 miljoner ton växthusgaser (räknat som koldioxidekvivalenter).

En del av klimatstrategin är att minska de förväntade utsläppen i Sverige. Myndigheterna anser att Sverige bör vara pådrivande i EU för att skärpa gemensamma regelverk bland annat inom transportområdet.
– Det är nödvändigt med kraftfulla styrmedel för att minska utsläppen i transportsektorn, säger Lars-Erik Liljelund, generaldirektör Naturvårdsverket.

En annan del av strategin är att minska tilldelningen av utsläppsrätter till svenska företag i EU:s handelsystem. Det kan reducera utsläppen med sex till tio miljoner ton jämfört med de svenska anläggningarnas förväntade utsläpp år 2020.

– Det avgörande är nivån på tilldelningen av utsläppsrätter i EU:s handelssystem, inte om utsläppsminskningen sker i svenska eller utländska anläggningar, säger Thomas Korsfeldt, generaldirektör Energimyndigheten.

Den tredje delen av klimatstrategin är att Sverige bidrar till andra länders, främst utvecklingsländers, arbete med energieffektivisering och omställning till förnybar energi. Detta regleras i Kyotoprotokollet och kan minska utsläppen i främst utvecklingsländer med två till fyra miljoner ton om året.
– Stödet till utvecklingsländernas omställning av energisystemen är en nyckelfråga, både för att reducera de globala utsläppen och för att få med dessa länder i ett internationellt klimatavtal, säger Thomas Korsfeldt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078