Biopapper framtidens produkt
Inte mindre än 28 professorer och ett 30-tal andra forskare är knutna till projektet, som har fått 60 miljoner kronor under en femårsperiod. I gruppen samsas ingenjörer från papperssidan med specialister på livsmedel, bakterier, kemi och molekylbiologi. Det gemensamma målet är att utveckla biopapper.
George Rosenberg tror att papper som hämmar bakterier för livsmedelsindustrin kan finnas på marknaden om fem-sex år. Nästa steg är förpackningar som varnar konsumenten om produkten innehåller salmonella eller andra farliga smittämnen.
Det finns pengar att spara om färre skulle bli sjuka av bakterier i maten. 76 miljoner människor blir matförgiftade varje år i USA. 325 000 av dem hamnar på sjukhus och 5 000 dör. Notan för medicin går på många miljarder.
Forskarna ser även biopapperens möjlighet i utvecklingsländer. Ett biopapper skulle kunna signalera om vatten är drickbart och även döda smittämnen i vattnet och göra det drickbart.