Billerud startar centrum för förpackningsforskning
Billerud satsar nu på ett eget utvecklingscentrum för förpackningsforskning kring wellpapplådor som blir det första i sitt slag i världen. Målet är att kunna erbjuda konsumenterna bättre kvalitet på bland annat frukt och grönt.
Varje år förstörs frukt och grönsaker i Europa för 10 miljarder euro på grund av att de packas i kartonger som inte klarar transporterna och frukten kläms sönder. Odlarna försöker motverka klämskador genom att skörda omogna frukter och grönsaker som är hårdare och klarar stötar och tryck bättre.
I Box Lab ska Billeruds experter börja mäta lådors långtidsprestanda och utföra tester i en klimatkammare som varierar temperatur och luftfuktighetsnivåer för att likna transportkedjan för den fyllda förpackningen. Det blir ytterligare fem kompressionsprovare som kommer att placeras i en klimatkammare för att öka både takten och kvaliteten i arbetet samt antalet kundorienterade utvecklingsprojekt.
-Vi har ambitionen att utveckla en global standard för wellådor som ska klara de allra tuffaste förhållandena, säger Per Lindberg, VD och koncernchef i Billerud.