23948sdkhjf

Start för "virtuella kraftverk"

Ett hundratal hushåll ingår i Fortums projekt "virtuella kraftverk" där deras varmvattenberedare fjärrstyrs och skapar ett virtuellt kraftverk. Effekten – eller uteblivna effekten – kan sedan säljas på marknaden för automatisk reglerkraft.
2 mars lades det första budet på 0,1 MW. Det är första gången i Sverige som hushållsanvändning säljs på detta sätt under verkliga förhållanden.

– När det första budet lades ut på frekvensregleringsmarknaden var det starten på den två månader långa testperioden, därefter följer en utvärdering, säger Staffan Sandblom projektledare på Fortum.

Projektet drivs av Fortum och Svenska Kraftnät tillsammans. Båda delar uppfattningen att det är bra att projektet sker under verkliga förhållanden inom de regelverk som finns. Då går det att utvärdera såväl ett tekniskt som ekonomiskt perspektiv. För Svenska Kraftnät är det även viktigt att lära sig mer om hur hushållens elkonsumtion kan användas i regleringssyfte.

– Vi vill lära oss hur vi kan utnyttja den konsumtion som hushållen står för som en reglerresurs för att upprätthålla balansen i elsystemet, säger Linda Thell, Svenska kraftnäts projektledare.

Behovet av mer flexibilitet är stort när energisystemet blir alltmer komplext med mer väderberoende produktion som ger större förändringar i produktionen.
Genom att styra, i praktiken stänga av eller senarelägga, konsumtion på ett sådant sätt att det inte märks för konsumenten frigörs effekt som kan användas för att upprätthålla balansen i elsystemet och komplettera vattenkraften, som idag balanserar elsystemet.

För att förutsäga när och hur uppvärmningen i varmvattenberedarna ska stängas av eller sättas på ställs det stora krav på den tekniska plattformen, där mjukvaran är utvecklad av Tingcore och på installationsarbetena som görs av Relacom.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062