Fick rätt om järnsanden
Skellefteå kommun tog ett beslut som saknade stöd i lagen. Nu river domstolen upp kommunens riktlinjer kring järnsand i mark. ”Domen visar att nämnden inte har rätt att hitta på egna regler” säger Linn Andersson, Bolidens miljöchef i Rönnskär.
– Vi är glada över att Mark- och miljödomstolen slår fast att Skellefteås bygg- och miljönämnd har gått utöver sina befogenheter. Domen visar att nämnden inte har rätt att hitta på egna regler om hur järnsand ska klassificeras och hanteras och att deras rättsliga bedömningar är tveksamma, skriver Linn Andersson, miljö- och utvecklingschef vid Boliden Rönnskär, i ett mejl till Process Nordic.
Skellefteå kommun kommer inte att överklaga domen:
– Nej, vi kommer inte gå vidare med just den där frågan, för den rör specifikt frågan om järnsand i
uppgrävd jord. Vi har tagit till oss att man inte får skriva riktlinjer på det där sättet, säger Ann-Christin Westerlund (S), tillförordnad ordförande i bygg- och miljönämnden.
Efter att kommunen i maj förra året antog de kritiserade riktlinjerna för järnsand växte högarna hos Boliden, som är den enda upphovskällan i Sverige. Bolaget överklagade beslutet, men fick ett avvisningsbeslut hos länsstyrelsen, som menade att kommunens riktlinjer inte var ett myndighetsbeslut och därmed inte gick att överklaga.
Länsstyrelsens avvisning var däremot ett myndighetsbeslut som gick att överklaga, vilket Boliden gjorde. Och så i slutet av januari meddelade domstolen att Boliden haft rätt: ”Beslutet är (…) ägnat att framstå som bindande” och nämnden har ”inte hållit isär sina olika funktioner” och ”därför gått utöver vad den har rätt att göra enligt miljöbalkens regler”.
Är det fritt fram att använda järnsand nu?
– Vi ser det som ett steg i rätt riktning när domstolen nu upphäver riktlinjerna för hantering av uppgrävd järnsand. Tyvärr tar inte domstolen i denna dom ställning till riktlinjerna för användande av nyproducerad järnsand. Dock är det positivt att domstolen, till skillnad från kommunen och länsstyrelsen, nu ger Boliden rätt att överklaga även dessa, säger Linn Andersson.
Det är dock oklart om Boliden får överklaga de andra riktlinjerna för användning av nyproducerad järnsand, eftersom de vunnit laga kraft och bolaget inte överklagat dem i tid. Bolidens mål är att järnsanden ska ses som en biprodukt och inte ett avfall. Nyligen har bolaget satt upp en hemsida, jarnsand.boliden. com, där de samlat all information och propagerar för sin sak.
– Vi fortsätter arbeta på olika fronter för att järnsanden åter ska kunna användas som konstruktionsmaterial i vägar och husgrunder, säger Linn Andersson.
Jesper Gunnarson
Artikeln tidigare publicerad i Process Nordic nr 2 2017