Norska RFID-chip ska höja säkerheten
Smörjhylsor med inbyggda RFID-chip ska rapportera om ventilläget. Det norska forskningsinitiativet med värmländsk expertis syftar till att undvika olyckor. Redan i början på nästa år kan en produkt finnas tillgänglig på marknaden.
I Norge har felställda manuella ventiler lett till olyckor och allvarliga tillbud, både på land och ute till havs. För att minimera riskerna och förebygga olyckor tog bolaget Veritrack AS initiativ till ett forskningskonsortium. Där finns bland annat det tekniska forskningsinstitutet i Trondheim, Sintef, och två värmländska systerbolag: Askalon process och Intertechna.
Redan idag går det att se med blotta ögat om en manuell ventil är öppen eller stängd. Tillbuden som skett beror dock på att operatören kontrollerat fel ventil.
– I de absolut flesta fallen gör operatören rätt, men industrianläggningarna har tusentals ventiler och det räcker med ett enda fatalt misstag. Vårt företag bidrar med mjukvaran och syftet är att höja säkerheten och tillgängligheten hos anläggningarna, säger Lars Djuvfeldt, vd för hammaröbaserade Intertechna AB.
Lösningen är ett passivt RFID-chip som kan avläsa om ventilen är öppen eller stängd. Metoden kräver dock att chippet aktiveras av en liten strömpuls. En mobiltelefon eller surfplatta som kan skicka ut en signal är dock tillräckligt. Signalen ger nämligen upphov till en liten induktionsspänning i chippets antenn.
– De manuella ventilerna kräver ändå fysisk närvaro, så det blir inget extraarbete att ta med sig en enhet för att läsa av RFID-chippet, säger Lars Djuvfeldt.
Varje chip paras ihop med en specifik ventil. Vid avläsning kommer chippet att rapportera just sin ventils läge. Eftersom arbetsordern har lagts in i avläsningsenheten kommer datorprogrammet att varna ifall det är fel ventil som kontrolleras av operatören.
Ett programmerat chip kostar några tusenlappar, men planen är att de ska säljas färdigmonterade på smörjhylsor som också skyddar ventilens gängade spindel mot korrosion. Den paketlösningen tycks skräddarsydd för norska och svenska korrosiva kustmiljöer. Frågan är om industrianläggningar inåt landet verkligen behöver smörjhylsan.
– Jämfört med onlineövervakning som kan kosta många tiotusentals kronor per övervakad punkt så är det här en kostnadseffektiv lösning som fyller ett tomrum på marknaden. De som är händiga och vill göra monteringen själva får gärna köpa lösa chip och mjukvara av oss. Annars har vårt systerföretag tjänster för både montering och testprogram, säger Lars Djuvfeldt.
Syftet med test- och verifieringsprogram är att kontrollera så allting fungerar innan systemet används i skarpt läge. Eftersom ventilidentiteten är fastbränd i RFID-chippet måste varje chip sitta på rätt ventil. Dessutom upptäcker testet också eventuella felprogrammeringar.
Redan i början på nästa år ska produkten finnas på marknaden. För tillfället pågår en utvärdering av en provinstallation på en av Statoils anläggningar i Norge. Ändå har bolagen planer på utökade funktioner:
– Det skulle kunna gå att installera andra sensorer. I första hand för att mäta tryck och temperatur, men en accelerometer, liknande mobiltelefonens stegräknare, skulle kunna upptäcka onormala vibrationer i processutrustningen som kanske orsakas av ett lager i en havererande motor, säger Lars Djuvfeldt.
Jesper Gunnarsson
Artikeln tidigare införd i Process Nordic nr 10 2016