Där finns framtiden
Stora svenska mässor, men beskedliga i jämförelse med exempelvis de stora tyska mässorna. Så har också Tyskland en större befolkning och industribas. Och det finns en annan stor skillnad: mässorna där är en arena för politiken – för regeringarna på förbundsnivå och delstatsnivå, facken och industrins organisationer. De syns och hörs och manifesterar.
Hur står det till hos oss? Ser vi regeringsmedlemmar, politiska partier eller enskilda politiker som visar upp sig, talar eller promenerar på mässgolven? Knappast. Det närmaste är närvaron av en statssekreterare på Automation Summit i Göteborg, och en generaldirektör i Jönköping. Tur då att tidigare Scaniabasen Leif Östling är på plats på Automation Summit och skänker den lite kunglig glans.
Själv tycker jag det skulle varit klädsamt om näringsministern, eller statsministern, funnits på plats för att visa industrin respekt och uppskattning så att det inte bara blir bilden av en regering som profilerar sig med konfrontationer med näringslivet kring marginalskatter, arbetsgivaravgifter, beskattning av kärnkraft och vattenkraft, utredning om övervinster, avveckling av rutbranscher och utspel om Bromma och Förbifart Stockholm.
Kanske handlar frånvaron om okunskap och ointresse kring industrifrågor, eller enkelt politiskt övervägande att det inte ger några poäng att vara på plats. Det senare är rationellt, men okunskap och ointresse måste åtgärdas.
I en debattartikel i Dagens Nyheter 10 september lyfts frågan om att våra folkvalda måste kunna mer om teknikutvecklingen. De tre författarna skriver att digitaliseringen kommer att förändra världen mer omvälvande än någonsin och kommer att vända upp och ner på alla branscher och industrier. Den kommer att förändra vår syn på vad arbete är – om det över huvudtaget finns ett arbete i traditionell mening.
De tre skriver att det här inte är en teknikutveckling som kan hejdas eller regleras. Därför måste det politiska systemet skapa långsiktiga och trovärdiga framtidsvisioner för att möta rädslan och oron i form av förenklade populistiska lösningar.
De tre föreslår att alla svenska folkvalda får en dags utbildning i var teknikfronten befinner sig och vart den är på väg det närmaste decenniet samtidigt som som man skapar en framtidsanpassad modell för utbildning.
En bra början vore att landets folkvalda tog sig till höstens stora mässor, där finns framtiden och teknikfronten.
Peter Håkansson
chefredaktör
Artikeln tidigare publicerad i Process Nordic nr 8 2016