23948sdkhjf

Trio vill se effektivare utsläppshandel

Nordens tre största energibolag – Fortum, Statkraft och Vattenfall – vill se ett mer effektivt och ambitiöst system för handel med utsläppsrätter i EU.
I ett gemensamt förslag, undertecknat av bolagens vdar, presenteras flera konkreta åtgärder till den revidering som just nu pågår av EU:s utsläppshandelsdirektiv.

Det nya globala klimatavtal som undertecknades i december i Paris tillhandahåller ett internationellt och långsiktigt ramverk med höjda ambitioner för omställningen mot ett samhälle med mycket låga utsläpp av växthusgaser, anser de tre bolagen.

För EUs del utgör systemet för handel med utsläppsrätter en central hörnsten i EUs klimatpolitik för att reducera utsläppen av växthusgaser med 80-95 procent till 2050 samt bidra till att nå de mål som Parisavtalet har satt om att hålla den globala uppvärmningen väl under 2 °C och sträva efter att begränsa den till högst 1,5 °C.

Dessvärre fungerar ETS-systemet inte särskilt väl i dag, anser bolagen, vilket till stor del beror på det mycket stora överkott av utsläppsrätter som finns i systemet. Överskottet leder till låga CO2-priser och därmed ges inte tillräckliga incitament för investeringar i tekniker med låga koldioxidutsläpp i energisektorn.

Det är därför angeläget att EUs klimatpolitik anpassas till det nya klimatavtalets mål genom att stärka ETS-systemet i grunden. Vattenfall, Fortum och Statkraft presenterar idag tre konkreta förslag för ett mer robust system och för en snabbare omställning av Europas energisystem.

Höjd ambitionsnivå genom snabbare årlig minskningstakt av utsläppstaket i systemet till åtminstone 2,6% från 2021. Detta kan jämföras med dagens 1,74 % och EU-kommissionens förslag på 2,2 %.
Minska utbudet av utsläppsrätter motsvarande effekten av nationella överlappande styrmedel.
Avvakta med att auktionera utsläppsrätter från Innovationsfonden tills efter 2023 för att minimera risken för nya obalanser i markaden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062