Vattenfall säljer tyska brunkolsverksamheten
Vattenfall säljer bolagets brunkolsverksamhet till de tjeckiska bolagen EPH och dess finansiella partner PPF Investments. Den föreslagna affären har idag överlämnats till svenska staten. Affären väntas slutföras inom några månader
– Idag har vi tecknat ett viktigt avtal för Vattenfall. Försäljningen av vår brunkolsverksamhet känns både strategiskt och finansiellt rätt med tanke på de marknadsförhållanden som råder och den förväntade utvecklingen. Vi ökar nu omställningstakten mot en mer hållbar produktion. Försäljningen innebär att mer än 75 procent av vår totala produktion kommer att vara klimatneutral jämfört med ungefär 50 procent idag, säger Vattenfalls vd och koncernchef Magnus Hall.
Köparen av brunkolsverksamheten är ett konsortium av två bolag. Tjeckiska EPH är en etablerad europeisk energikoncern med bas i Prag och verksamhet i Väst- och Centraleuropa. EPHs verksamhet omfattar gastransmission, el- och gasdistribution, gaslagring, värmenät samt el- och värmeproduktion.
PPF Investments är ett internationellt finans- och investmentbolag med inriktning på Central- och Östeuropa samt Asien.
– Efter en grundlig due diligence-granskning är vi nöjda med att ha valt ut en väletablerad ny ägare för vår brunkolsverksamhet med cirka 7 500 kompetenta och engagerade medarbetare. EPH har gedigen erfarenhet av att driva brunkolsverksamhet och är redan verksamma i Tyskland genom sitt helägda dotterbolag Mibrag, säger Magnus Hall.
Försäljningen inkluderar samtliga Vattenfalls brunkolstillgångar i Tyskland. Affären omfattar kraftverken Jänschwalde, Boxberg, Schwarze Pumpe och Vattenfalls halva andel i kraftverket Lippendorf, samt dagbrotten Jänschwalde, Nochten, Welzow-Süd, Reichwalde och det nyligen stängda Cottbus-Nord.
Köparen tar över samtliga tillgångar, skulder och avsättningar som finns i brunkolsverksamheten. Tillgångarna inkluderar en kassa på 15 miljarder SEK. Skulderna och avsättningarna, inklusive åtaganden för återställande av dagbrott, uppgår till totalt 18 miljarder SEK. Det finns inga möjligheter till utdelning från bolaget och inte heller att lösa upp reserver eller att göra liknande transaktioner de tre första åren.
Under de påföljande två åren begränsar uppgörelsen möjligheterna att ta ut pengar från bolaget till endast vinster från normal verksamhet. Prissäkringar som Vattenfall tidigare gjort för att säkra elpriset för brunkolsverksamheten kommer att behållas av Vattenfall. Prissäkringarna har ett marknadsvärde av 9 miljarder SEK.
Försäljningen kommer att bokföras i resultatet för det andra kvartalet 2016 och kommer att ha en negativ resultatpåverkan på mellan 22-27 miljarder SEK. Om Vattenfall skulle kvarstå som ägare skulle den negativa påverkan på Vattenfalls resultat, med tanke på bolagets förväntningar på framtida prisutveckling, blivit högre än om verksamheten säljs, skriver bolaget.
– Vi vill minska vår CO2-exponering så för oss är försäljningen rätt och den frigör resurser för att fokusera ännu mer på förnybar energi. Vi ser tydliga risker vad gäller utvecklingen av de framtida elpriserna. Det finns också politiska risker att ta hänsyn till, säger Magnus Hall.
Försäljningen omfattar dessutom överenskommelser om fortsättning av kollektivförhandlingar och löneavtal för de anställda för att säkerställa medbestämmande och löntagarrepresentation.
– Vattenfall är ett internationellt energibolag med ambitionen att vara en av ledarna i det nya energilandskapet och det är därför viktigt för oss att aktivt ta del i tyska ”Energiewende”. Tyskland kommer att fortsätta vara en viktig marknad för Vattenfall. Tyskland är inte bara en av de största energimarknaderna i Europa, utan även ett föregångsland i energiomställningen, säger Magnus Hall.
– Vi ser tillväxtområden i att vara den naturliga leverantören av hållbara lösningar för kunder och städer. Idag har vi mer än tre miljoner kunder i Tyskland och antalet växer. Vi är också fast beslutna att med utgångspunkt från Berlin och Hamburg erbjuda en ekonomiskt och miljömässigt attraktiv utveckling och att fortsätta investera i partnerskap med tyska städer, säger Magnus Hall.
Genom affären kommer Vattenfalls årliga CO2-exponering att minska från mer än 80 miljoner ton till mindre än 25 miljoner ton. Affären är på samma gång ett stort steg i att kraftigt ändra fokus för Vattenfalls verksamhet i Tyskland.
Försäljningen av brunkolsverksamheten är ett betydande steg i Vattenfalls övergripande strategi att fokusera på fortsatt utveckling av vindkraft, fjärrvärme, distributionsnät och kundnära energitjänster, skriver bolaget.