Kommunpolitikern som blev lobbyist
Varje år kyler processindustrin bort enorma mängder spillvärme. "Vi tillåts inte mata in energin på fjärrvärmenätet. Inte ens med bästa viljan i världen kan man påstå att det råder fri konkurrens", säger Stig Nilsson.
Han är ordförande för Industrigruppen återvunnen energi, en förening som samarbetar kring att öppna upp fjärrvärmenätet för ökad konkurrens och återanvändning av spillvärme i Sverige. Medlemmarna är i dagsläget Boliden, Preem, Kemira, SSAB och Södra skogsägarna. Fler är på väg in, men vilka de är vill inte Stig Nilsson avslöja.
Många av gruppens medlemsbolag har ett bra samarbete med de lokala fjärrvärmeleverantörerna, fast genom frivilliga överenskommelser.
– Kan industriföretag göra ytterligare överenskommelser trots att vi har en dassig lagstiftning så är ju det naturligtvis jättebra, men vi vill få bort de konkurrensbegränsningar som finns på fjärrvärmen.
För även om delar av svensk industri redan idag levererar spillvärme till fjärrvärmenäten, så är stora mängder värme fortfarande outnyttjat.
– Här på Preemraff har vi 800 megawatt kvar när vi levererat all den värme som Lysekil behöver. Det är ett vansinnigt energislöseri att kyla bort all den spillvärmen. Vi skulle kunna försörja Uddevalla, Trollhättan och Vänersborg och pressa priserna för invånarna, menar Stig Nilsson.
För snart fem år sen presenterade den tidigare bankdirektören Peter Nygårds den statliga utredningen ”Fjärrvärme i konkurrens.” Den förändrade inte mycket.
– Om regering och riksdag tagit fasta på förslagen hade vi kunnat lägga ner vår förening, anser Stig Nilsson.
Lagförslagen handlade bland annat om att öppna upp nätet för spillvärme och att separera värmeproduktionen från ägandet av fjärrvärmenätet, motsvarande det som hänt på elsidan.
Enligt dagens lagtext ska värmeproducenter kunna ansluta sig till fjärrvärmenätet, men i praktiken är det inte så, menar Stig Nilsson.
– Vi är beredda att göra de fjärrvärmeinvesteringar som behövs, men vi tillåts inte mata in energin på fjärrvärmenätet. Inte ens med bästa viljan i världen kan man påstå att det råder fri konkurrens när man läser lagtexten.
Han tror att om industrin kunde mata in all sin spillvärme på nätet skulle värmepriserna pressas mer än elpriserna när elmarknaden avreglerades.
Föreningsmedlemmarna i industrigruppen har flera gånger diskuterat om de ska ansöka om anslutning och utmana regelsystemet genom att tvinga fram en juridisk process. Än har de inte kommit till skott.
– Förut gjordes regionalekonomiska bedömningar för att utnyttja resurserna så bra som möjligt. Jag tror vi behöver lite mer sån planekonomi i det hela, istället för att alla kommuner ska bygga värmeverk helt vilt när det finns industrier i närheten som kan förse kommunen med all värme som behövs, säger Stig Nilsson.
Trots att Process Nordic besöker Preemraff för att prata spillvärme och fjärrvärmenät glider samtalet flera gånger in på politik. Och det är inte så konstigt. Stig Nilsson har varit engagerad socialdemokrat och kommunalråd i Lysekil. Det ligger dessutom i släkten.
Efter sexton år som kommunalråd i Lysekil hoppade han av politiken. Att då gå till Preemraff var naturligt.
– Jag är född och uppvuxen här i Lysekil. Preemraff är vårt bruk som ger oss försörjning. Under min tid som politiker ansåg jag att om raffet mådde bra så mådde Lysekil bra, och det tycker jag nu också. Därför kändes det naturligt att börja jobba här.
Det har snart gått tolv år sen dess. Idag råder kaos i lysekilspolitiken med flera mindre partier och ett större missnöjesparti. Samarbete tycks inte vara en specialitet hos någon av dem. Stig Nilsson berättar stolt att under hans tid som kommunalråd fick partiet, Socialdemokraterna, vid ett tillfälle 57 procent av rösterna. Idag har de sju mandat av trettioen möjliga.
– Visst kliar det i fingrarna ibland. Fast nu tar jag kontakt med gamla partikamrater för att uttrycka mina åsikter. Det är skönt att inte längre vara intressant för media, säger han.
Samma år som Stig Nilsson blev ordförande för Industrigruppen för återvunnen energi utnämndes han också till en av Sveriges 35 tunga industrilobbyister av tidningen Dagens samhälle.
– Det är jag väldigt stolt över, men det kommer nog inte att hända igen. En bekant satt med i juryn och det var nog därför mitt namn kom med på listan över huvud taget.
Ordförandeklubben övertog han när Pilkington la ner sin verksamhet i Halmstad och lämnade Sverige. Stig Nilsson berättar att han gärna fortsätter som ordförande, men lika gärna kan lämna över klubban till någon annan.
Ett tag tyckte företagen i industrigruppen att det var motigt och övervägde att lägga ner organisationen.
– Vi bestämde att vi skulle fortsätta och vi kämpar på så gott det går och håller fanan högt. Vi skriver debattartiklar och försöker påverka opinionen.
Förutom lobbyingarbetet på Preem gentemot politiker på lokal-, regional- och riksnivå arbetar Stig Nilsson med mark- och tillståndsfrågor. Den nyasfalterade cykelvägen från Lyse till Preemraff är ett resultat av hans arbete. Vägen byggdes för att de anställda ska kunna cykla till jobbet. Bra för både miljön och hälsan.
Bygget tog flera månader och när cykelbanan var klar skänktes den till kommunen. Bredvid vägen står en blå vägskylt med smal vit kant och vita bokstäver: ”Nilssons Stig”.
Text och foto
Jesper Gunnarsson
Fakta:
Namn: Stig Nilsson
Ålder: 57 år
Fritidsintressen: Vara farfar, följa den politiska utvecklingen, snickra på huset och se samhällsprogram på tv.
Yrke: Anställd på Preemraff i Lysekil och arbetar med mark- och tillståndsfrågor och opinionsbildning mot politiker.
Karriär: Kommunalråd i Lysekil under 16 års tid. Blev som 29-åring Sveriges yngsta kommunstyrelseordförande. Ville inte fastna i politiken och började hos Preem 2004.
Aktuell: Ordförande för Industrigruppen återvunnen energi, en förening som samlar processindustri som vill att fjärrvärmesystemen ska ta vara på industriell spillvärme. För tillfället har föreningen fem medlemmar: Boliden, Preem, Kemira, SSAB och Södra skogsägarna.
Intervjun tidigare publicerad i Process Nordic nr 3 2016