23948sdkhjf

Vill överklaga beslut – trots omfattande kritik

Samtidigt som EUs miljökrav förtydligas vill Naturvårdsverket få möjlighet att överklaga tillsynsbeslut. Domstolarna är kritiska och gruvindustrin tycker att det vore direkt olämpligt. Men det hindrar inte miljömyndigheten, som tänker utreda frågan.
Foto: Boliden

När miljöbalken ersatte miljöskyddslagen försvann Naturvårdsverkets rätt att överklaga tillsynsbeslut. Nu vill myndigheten återinföra den möjligheten, framför allt när det gäller klassificering av industriutsläppsverksamheter. Gruvbranschen är kritisk:

– Vår uppfattning är att Naturvårdsverket tenderar att lägga sig i frågor på detaljnivå, istället för att ha en övergripande roll och vägleda tillsynsmyndigheterna, säger Kerstin Brinnen, jurist hos gruvindustrins branschförening Svemin.

De får stöd av Länsstyrelsen i Västerbottens län som tycker samma sak. Mark- och miljödomstolarna vill inte ta ställning i själva sakfrågan, men menar att om Naturvårdsverket ska få klagorätt så måste lagen ändras. Och den nya lagen får inte tillåta en alltför stor klagorätt på alla slags tillsynsbeslut, eftersom en sån stor förändring inte har utretts.

– Det är tillsynsmyndigheterna som har detaljkunskap om verksamheten. Vi ser ingen fördel med att en annan myndighet ges rätt att överklaga. Vi tycker istället att det vore direkt olämpligt om Naturvårdsverket får en generell rätt att överklaga alla tillsynsbeslut, säger Kerstin Brinnen till Process Nordic.

Men en generell klagorätt är precis vad myndigheten tänker utreda. Sen några månader pågår ett projekt för att ”stärka miljöbalken”, och däri ingår att undersöka om Naturvårdsverket ska kunna överklaga tillsynsbeslut.

– Hittills har vi inte drivit det här skarpt. Vi vill stötta tillsynsmyndigheterna i deras bedömningar, och ett sätt är att överklaga principiellt viktiga beslut, men den möjligheten har vi inte idag, säger Jenny Jonsson, projektledare vid Naturvårdsverket.

Vissa delar av industrin tycker att ni lägger er i alldeles för mycket?

– Ja, så är det säkert, men det finns också synpunkter på att vi agerar alldeles för lite, till exempel när tillsynen spretar och resulterar i olika bedömningar. Tillsynsbesluten är så enormt många och vi har inte resurser att överklaga alla beslut.

En vanlig invändning är att beslutsprocessen blir mindre förutsägbar om ni också ska få möjlighet att överklaga?

Vårt syfte är att få en ökad tydlighet och kunna driva fram en praxis. Risken för att det ställs olika krav i olika delar av landet behöver minska, säger Jenny Jonsson.

Jesper Gunnarsson

Artikeln tidigare publicerad i Process Nordic nr 3 2016
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.531