Sätter ned foten om kompensation
Det kommer att bli allt vanligare med kompensationsåtgärder vid exploatering av värdefull natur. Men hittills har det varit oklart hur reglerna ska tolkas. Nu sätter Naturvårdsverket ned foten.
Grundregeln är att alla verksamheter som medför stora areella intrång och eller negativ påverkan i ett område med höga naturvården ska få krav om ekologisk kompensation. Även flera mindre intrång ska kompenseras om den sammanlagda förlusten eller påverkan är stor.
De kompensationsåtgärder som kan bli aktuella är restaurering, naturvårdsinriktad skötsel, nyskapande av livsmiljöer eller skydd av exploateringshotade områden. Åtgärderna måste öka eller upprätthålla de naturvärden som gått förlorade, och det måste vara åtgärder som annars inte skulle ha blivit genomförda.
Naturvårdsverket är tydligt med att ekologisk kompensation inte ska vara en ursäkt för att kunna exploatera känsliga områden, utan i första hand ska negativ inverkan minimeras. Därefter ska skadan kompenseras fullt ut så att ingen nettoförlust uppstår, ifall inte kostnaden blir orimligt stor.
Myndigheten menar att i första hand ska kompensationsåtgärderna motsvara de naturvärden som gått förlorade eller påverkats negativt. Det finns dock två skäl för att frångå denna regel. Dels är det en kostnadsfråga, dels kan åtgärden bytas ut mot en annan åtgärd som behövs ännu mer i det närliggande landskapet.
Jesper Gunnarsson
Artikeln tidigare publicerad i Process Nordic nr 3 2016