Vill göra oss fossiloberoende
Johanneberg Science Park är värd för Västsvenska Kemi- och Materialklustret. Målet är en hållbar utveckling och tillväxt. Ett steg på vägen dit är att göra Västsverige till ett nav i omställningen till ett fossiloberoende samhälle.
Vid starten 2001 hette det Petrokemiprojektet och hade fokus på de petrokemiska industrierna i Stenungsund och Lysekil. Under resans gång har samarbetet vuxit, breddats och bytt namn flera gånger.
När verksamheten i januari bytte värdorganisation från Business Region Göteborg (BRG) till Johanneberg Science Park fick den namnet Västsvenska Kemi- och Materialklustret.
– I dag är vi ett kluster av trippel helix-typ med näringsliv, akademi och offentlig sektor representerad. Totalt är vi 24 medlemsorganisationer. Återvinning, energi, skog och teknikkonsultverksamhet är några av de branscher som finns representerade, säger Lars Josefsson som är en av två klusterledare.
Lars Josefsson har varit med sedan klustret startade. Då arbetade han på en av de kemiska industrierna i Stenungsund, nu är han ”professor of the practice” i hållbar utveckling på Chalmers.
Klustret fokuserar nu på fyra prioriterade områden:
Hitta förnybara råvaror till kemi- och materialproduktion samt fordonsbränslen.
Ökad resurs- och energieffektivitet.
Ökad återvinning.
Kompetensutveckling och kompetensförsörjning.
Varje fokusområde har en arbetsgrupp som träffas en gång varannan månad. Klustret har också en styrgrupp med nio medlemmars som har möten ungefär lika ofta.
– En viktig uppgift är att se till att folk träffas. Det genererar idéer och sätter igång saker. Oftast är det inte klustrets jobb att sedan driva projekten eller affärsidéerna vidare, men utbytet av tankar är viktigt, säger Lars Josefsson.
Nyligen blev det klart att Västsvenska Kemi- och Materialklustret har säkrat sin finansiering för ytterligare tre år.
Förutom drygt en miljon kronor i medlemsavgifterna får klustret stöd från Västra Götalandsregionen och EU:s regionala utvecklingsfond, administrerat av Tillväxtverket, vilket gör det möjligt att utöka personalstyrkan från motsvarande en heltidstjänst till drygt tre.
EU hoppas att klustret ska bidra till regional tillväxt och sysselsättning, bland annat genom att stödja utvecklingen av små företag.
En annan förhoppning från unionen är att arbetet ska bidra till en koldioxidsnål, fossiloberoende och mer hållbar ekonomi. Tanken är att Västra Götalandsregionen ska gå före och bli ett nav i den omställningen.
– Om vi ska nå dit krävs det bland annat att vi använder alla resurser flera gånger. Annars kommer inte bioråvaran som ska ersätta de fossila råvarorna att räcka, säger Lena Heuts som arbetar på Johanneberg Science Park som verksamhetsansvarig och klusterledare för Västsvenska Kemi- och Materialklustret.
Förändringar kommer också att krävas när det gäller innovationer och entreprenörskap inom processindustrin.
– En sak som gör det svårt att ställa om processindustrier är att det krävs otroligt stora investeringar tidigt. Bara att få fram en prototyp som kan visas för kunder är väldigt kostnadskrävande. En idé är därför att skapa innovationsparker i anslutning till befintliga industrier och utnyttja den utrustning, kunskap och infrastruktur som finns, säger Lena Heuts.
Genom klustrets kan även de stora företagen föra ut bra idéer, som kanske inte riktigt passar i den egna verksamheten, till mindre företag.
– Det finns väldigt mycket kunskap och erfarenheter inom klustret. Nätverkandet och kontakter vi skapar är ett sätt att ta tillvara det. Vi vill få aktörer att hitta varandra och se möjligheter, säger Lena Heuts.
Två aktörer som varit med ett tag är Stefan Nyström, affärsutvecklare på Preem och Marianne Gyllenhammar, projektledare forskning och utveckling på Stena Metall. Båda ingår i Västsvenska Kemi- och Materialklustrets styrgrupp och båda tycker att klustrets viktigaste funktion är nätverkande.
– Ja, ett forum där man kan träffas och diskutera. Men det är också en kanal till politiker på olika nivåer, vilket är viktigt eftersom utvecklingen mot hållbart och förnybart styrs av politiskt beslutade ramverk, säger Stefan Nyström.
Marianne Gyllenhammar fyller på:
– Det är ju en möjlighet för oss i Västsverige att tala om vilka villkor som krävs för att processindustrier och andra företag ska fungera. Där har vi en hel del input och kunskap att bidra med.
Hon ser fram emot att göra Västsverige till ett nav som driver utvecklingen:
– Ja, och om vi lyckas med det innebär det samtidigt att vi kommer att ha många konkurrenskraftiga företag i den här delen av landet.
Klusterledaren Lars Josefsson är noga med att påpeka att klustret har varit väldigt nöjda med BRG som värd under ett antal år. Nu ser han ändå fördelar med att vara en del av Johanneberg Science Park:
– Ett plus är närheten till Chalmers och den forskning som finns där. Ett annat är lokalerna med trivsamma miljöer och möjligheter till arrangemang och samverkan. Sedan innebär ju ett miljöombyte alltid en form av nystart och det tror jag att vi kan dra nytta av.
Även Lena Heuts ser fördelar med den nya lokaliseringen:
– Ja, på Chalmers finns ju många väl fungerande verksamheter som vi kan använda oss av. Att sitta nära forskarna tror jag minskar motståndet att ta kontakt och med dem.