Fyra miljoner till utvärdering
Havs- och vattenmyndigheten, HaV, satsar fyra miljoner kronor på att utvärdera avancerad rening av avloppsvatten från läkemedelsrester på Knivsta reningsverk.
Reningsverken har fram till i dag inte haft någon möjlighet att rena avloppsvattnet från läkemedel. De hamnar istället obönhörligen i miljön där de kan orsaka stor skada i havs- och vattenmiljön.
I juli 2015 togs Sveriges första fullskaliga läkemedelsrening i drift vid Knivsta reningsverk och ozonet stängdes av sista januari i år. Under denna tid renades det utgående avloppsvattnet i Knivsta reningsverk ytterligare genom ozonering för att få bort läkemedelsrester.
Reningen följs nu upp genom kemiska analyser och provtagning dels i olika delar av reningsverket men också i Knivstaån nedströms och uppströms reningsverkets påsläpp. Preliminära resultat och tidigare studier har visat att metoden har visat sig reducera läkemedelshalterna med minst 80 procent.
Ozon är en reaktiv gas som reagerar med olika kemikalier, däribland läkemedel, och oxiderar dessa.
– Vissa läkemedel försvinner helt, till exempel huvudvärksmedicinen paracetamol. Men en del, såsom epelepsimedlet karbamazepin, är så stryktåliga att de inte påverkas så mycket, säger Jerker Fick.
Forskargruppen i Umeå samarbetar med forskare vid Göteborgs universitet, KTH och SLU. I projektet kommer de att göra en utvärdering av ozoneringen och de positiva och eventuellt negativa effekter tekniken kan ha på vattenlevande organismer såsom kräftdjur och fisk, exempelvis spigg och regnbåge.
Detta gör forskarna genom att detaljstudera bakterier och insekter i Knivstaån, efter att ån har fått ta emot ozonbehandlat avloppsvatten i ett halvår. Det har också utförts två laborationsstudier på hur det renade vattnet påverkat olika fiskarter.
I projektet ingår också att presentera rekommendationer och kostnadsberäkningar för en bred implementering i Sverige.