Utsläppsråden försenade – minst ett år
I flera år har stålindustrin försökt förstå och klara EU:s nya utsläppskrav. För ett par veckor sedan kom Naturvårdsverkets vägledning som ska förklara lagkraven för hela processindustrin, men några specifika råd till stålbranschen finns inte.
Process Nordic har i flera år följt införandet av EU:s industriutsläppsregler i svensk lagstiftning. En följetong som tidvis varit farsartad. Under det senaste året har vi velat rapportera om Naturvårdsverkets nya vägledning, som skulle ge råd och tips till industrin och myndigheter hur EU-reglerna ska tolkas.
Deras arbete har dock blivit försenat, i flera omgångar. Till slut presenterades den allmänna vägledningen för några veckor sen. Men det sker bara en månad innan lagkraven börjar gälla för järn- och stålbranschen som fått agera försöksindustri.
– Det har varit intensiva år för att förstå EU-kraven, vidta de åtgärder som behövts, rapportera och bedöma behovet av att söka dispens och alternativvärden, menar Eva Blixt vid Jernkontoret, ansvarig för miljö- och avfallsfrågor.
Vissa andra branscher har redan fått vägledande dokument. Process Nordic har till exempel skrivit om förbränningsanläggningarna, där myndighetens handläggare ansett kraven vara så otydliga och motsägelsefulla att branschen knappt kan uppfylla dem.
En liknande vägledning förväntas snart bli klar för pappers- och massaindustrin. Fast järn- och stålindustrin får klara sig utan. Dessutom blev deras miljökrav framhastade på ett helt annat sätt än för andra branscher.
– Därför skulle det underlätta både för industrianläggningar och myndigheter om vi kunde ha en pragmatisk inställning så vi klarar kraven den 8 mars, anser Eva Blixt.
Den här kritiken har varit känd för Naturvårdsverket i ungefär något år. Ändå har de valt att inte ta hänsyn till stålindustrins synpunkt.
Däremot har de lagt till ett avsnitt om tillståndsprövning i sin vägledning, något som de egentligen inte har med att göra. Det är länsstyrelsen och mark- och miljödomstolarna som beslutar om sånt, utifrån regelverk och egna tolkningar, inte Naturvårdsverkets tolkning.
– Jag tycker det är anmärkningsvärt att en vägledande myndighet går in och vägleder prövningsmyndigheterna. Det känns bakvänt, skriver Eva Blixt i ett mejl till Process Nordic.
De nya utsläppskraven från EU kommer att gälla parallellt med det gamla svenska systemet, där domstolen sätter upp villkor för det totala utsläppet varje månad eller år för varje unik anläggning. EU-reglerna ställer krav på högsta utsläppsnivåer för industrier under normal drift.
Jesper Gunnarsson
Artikel tidigare publicerad i Process Nordic nr 2 2016