23948sdkhjf

”Vi kan växa någon annanstans”

Tolv företrädare för svenska stålindustrin varnar, i en debattartikel i Dagens Industri, för att de nya europeiska utsläppsreglerna som ska införas 2020 bara riskerar att flytta utsläppen utanför EUs gränser.
Det blir svenska verksamheter betalar för utsläppen. De nya utsläppsreglerna i Europa borde gynna miljösmart produktion, inte straffa de bästa i klassen, skriver de i debatt artikeln.

”När EU nu diskuterar förändringar i utsläppshandeln efter 2020 riskerar det globala perspektivet att tappas bort. Målet är att reducera utsläppen inom EU, men risken att utsläppen flyttas utanför EUs gränser, i stället för att reducera dem, är överhängande.

Det nya förslaget från EU går ut på att minska tilldelningen av utsläppsrätter till industrin genom att sätta ett skarpt tak på fri tilldelning som också minskar med 2,2 procent per år. Alla, oavsett om man är bäst i klassen, får en minskad tilldelning utifrån vad man historiskt har producerat. En osthyvelmetod där man skär lika mycket för alla, oavsett miljöprestanda.

Förslaget kan innebära att tilldelningen bara täcker hälften av företagens utsläpp om de producerar på full kapacitet trots investeringar i den senaste och bästa tillgängliga tekniken. För att hantera de ökade kostnaderna och behålla konkurrenskraften behöver man minska sin produktion så att utsläppsrätterna räcker till.

Drivkrafterna att investera i anläggningar i Sverige och EU minskar och marknadsandelarna övertas av företag utanför EU:s utsläppshandelssystem och världen får därmed ökade utsläpp som följd eftersom få, om ens något, annat land producerar stål med så små koldioxidutsläpp som Sverige och Finland.

”Svenska stålföretag har anläggningar i hela världen och visst kan vi växa någon annanstans. Men vår önskan är att växa här där våra rötter finns, där bruksorterna är en förlängning av våra verksamheter och där traditionen av svenskt stål har stärkt svensk välfärd och svensk industri i generationer. Svenskt stål är något att vara stolt över. Världsledande teknik har skapats i såväl Hagfors och Borlänge som i Hofors och Sandviken.”

”Låt inte osthyvelpolitiken vinna gehör i Europa. Det kanske ger snygga utsläppssiffror på pappret, men det är en långsam nedmontering av världens kanske mest klimatsmarta stålindustri.”

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078