Ska motverka korruptionen
Gruvindustrin får ökade rapporteringskrav för att motverka korruption, men också lägre skatt på diesel. Bullrande industri ska inte få tuffare krav på ljudnivåer när nya bostäder byggs i närheten.
Ett antal av alla nya lagar har direkt påverkan på processindustrin. Gruvnäringen och delar av skogsindustrin måste börja rapportera sina betalningar till myndigheterna. Syftet är att motverka korruption genom ökad öppenhet.
Process Nordic har tidigare rapporterat om statens årliga miljardregn över processindustrin i form av olika stöd och återbetalning av skatt. Nu höjs energiskatterna på fossila drivmedel, men gruvbranschen får begära tillbaka ännu mer av energiskatten på diesel. Däremot måste hela industrin betala en större andel av koldioxidskatten på stationära motorer som står utanför handelssystemet för utsläppsrätter.
I takt med ökat bostadsbyggandet kryper bebyggelsen närmare bullrande industrier. Riksdagen har därför antagit en lag som ska förhindra att kraven på industriernas ljudnivåer blir alltför tuffa, eftersom det inte var meningen att bostäder skulle komma så nära när industrierna byggdes.
Tillsynen av avfallstransporter koncentreras från årsskiftet till Gävleborgs, Norrbottens, Skåne, Stockholms och Västra Götalands länsstyrelser. Förhoppningen är att kontrollerna ska bli bättre och effektivare. Vissa avfall har också fått ny klassificering efter anpassning till EU-regler, exempelvis klorsilaner, rödslam från aluminiumproduktion och metalliskt kvicksilver.
EU-kommissionen har nyligen godkänt regeringens ansökan om fortsatt skattebefrielse för konsumenter som köper biogas som drivmedel. För att det här stödet inte ska strida mot grundläggande EU-principer måste dock varje biogasanläggning få ett godkännande av Energimyndigheten, ett så kallat ”anläggningsbesked”.
Regering och riksdag har också beslutat att höja målet för elcertifikatsystemet. Kunder betalar idag en extra avgift på elen för att stötta utbyggnaden av förnybar energi. Processindustrin är dock undantagen från kvotplikt.
Jesper Gunnarsson
Artikeln tidigare införd i Process Nordic nr1 2016