23948sdkhjf

Lågt elpris – rekordhög elexport

Elkunderna är vinnarna 2015 med ett lågt elpris på en elmarknad som i övrigt omges av många frågetecken. Men – vart är elmarknaden egentligen på väg?
Vindkraften fortsatte sin framgångsresa och noterade ny rekordnivå. Även elexporten från Sverige nådde ny rekordnotering.

Pernilla Winnhed, Svensk Energis vd, kan summera ett elår där många gamla invanda mönster har brutits och betonar vikten av fortsatt utbyggnad av elnäten:

– Medlemsföretagens lönsamhet är dock hårt pressad. Besked om förtida stängning av flera kärnkraftsreaktorer – orsakat av hög effektskatt och de lägsta elpriserna sedan år 2000 – är viktiga skäl. Elbörsen tror på fortsatt låga elpriser ett antal år framåt. Ambitionsnivån i elcertifikatsystemet har höjts. Dessutom har vi sett hur E.on och Fortum har valt olika strategiska vägar framåt, vilket syns i uppdelningen av strukturen. Det finns skäl att fråga sig vart elmarknaden är på väg.

Samtidigt pågår energikommissionens arbete, ett arbete som blir styrande för mycket av utvecklingen de kommande årtiondena.

– Här hoppas vi på fortsatt nära dialog med kommissionen och att betänkandet därifrån bygger på en klok helhetssyn för energisystemet. Och att vi slipper onödiga låsningar. Effektfrågan måste där få en varaktig lösning.

Ännu ett varmt år med fortsatt sparsam användning medförde att elanvändningen hamnade på något högre nivå, 136,4 terawattimmar, än år 2014. Då elproduktionen samtidigt var hög blev nettoexporten den högsta hittills, cirka 22,5 terawattimmar, eller 14 procent av den totala produktionen.

Produktionen blev hög främst i och med en riklig vattenkraftsproduktion, nästan 75 terawattimmar (66 föregående år) och sedvanligt produktionsrekord för vindkraften – 16,5 terawattimmar (11,5). Kärnkraften gav drygt 54 terawattimmar mot 62,2 år 2014 – några reaktorer hade extra långa revisioner.

Bilden av kärnkraften ändrades rejält. Från effektutbyggnad på flera reaktorer under många år till att kärnkraftsägarna fattade beslut om att fyra reaktorer ska stängas före år 2020. Dessutom omedelbar stängning av Oskarshamn 2 som aldrig återstartades efter sin långa avställning.

Totalt blev elproduktionen cirka 159 terawattimmar (150). Stora delar av den el som produceras i Sverige, och som inte använts inom landet, har exporterats till Finland (cirka 17 terawattimmar) men även till Danmark (4 terawattimmar).

Den goda hydrologin medförde att den nordiska prisnivån åter var lägre än i Tyskland, trots låga priser på bränslen och utsläppsrätter. Det genomsnittliga priset i Tyskland blev knappt 30 öre/kWh (prel.). Beroende på den höga andelen sol- och vindkraft var dock prisvariationerna betydligt större i Tyskland med ett preliminärt högsta timpris på 93 öre/kWh och ett negativt lägsta pris på -75 öre/kWh.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062