23948sdkhjf

En felriktad käftsmäll

Regeringens förslag för att anpassa svenska regler till EUs uppdaterade statsstödsregler för biogasen kommenteras av Jesper Gunnarsson i senaste numret av Process Nordic.
I många år har svenska regeringar stöttat biogasen. Främst på konsumtionssidan, genom att exempelvis ge skatteavdrag till biogas som används som drivmedel. Stödet har förlängts några år i taget medan branschen helst velat ha långsiktiga löften.

Så kom chocken för någon månad sedan. Förslaget som sätter stopp för en kraftig utbyggd biogasproduktion och dessutom kan döda delar av befintlig produktion.

– Det snackas om att man satsar på biogasen men samtidigt får vi en sån här käftsmäll, sa Anna Brynås, vd på Swedish biogas international.

Bolaget är delägare i den kommersiella biogasanläggningen Jordberga, som drivs i nära samarbete med lantbrukare och forskare. Syftet är att hitta rötningsbara grödor som inte konkurrerar med livsmedelsproduktion. Den här utvecklingen är viktig, eftersom matavfallet redan är upptaget. Andra lösningar måste utarbetas om biogasbranschen ska kunna växa.

Men så lanserade regeringen sitt förslag för att anpassa svenska regler till EU:s uppdaterade statsstödsregler. Där stod att biogas från anläggningar som tagits i bruk efter 30 december 2013 inte kan få skattebefrielse. Jordberga invigdes i april 2014.

– Regeringen måste ju ta striden med EU-kommissionen. Det här förslaget tar död på utvecklingen i Sverige, vi som legat i framkant. De skrattar åt oss ute i Europa och undrar vad vi håller på med, att vi lägger oss platt för EU, sa Anna Brynås.

Anläggningen i Jordberga är Sveriges största och bland de största i Europa. Forskningen väcker stort intresse och varje månad kommer mängder med nyfikna studiebesökare. Branschfolk som Process Nordic varit i kontakt med säger att om Jordberga faller, då följer en stor del av biogasbranschen med i fallet.

Hur kunde det bli så här? En regering som säger sig vara grön lägger ett förslag som hotar stora delar biogasbranschen.

En person med insikt i processen viskade tyst till mig:

– Det är ganska tydligt att det här är en lösning som regeringen inte vill ha, utan känner sig tvingade av EU. Min bedömning är att vi måste leva med det här regelverket.

Sverige har målat in sig i ett hörn genom att vara bäst i klassen och rådfrågat EU om våra regler varit okej. Medan andra länder med mer tvivelaktiga stödsystem hållit en låg profil har EU-kommissionens blick riktats mot norr.

När jag försöker få svar på några frågor från regeringen om dess hållning och framtida insatser för biogasen är det som att gå i sirap. Energiminister Ibrahim Baylan och hans pressekreterare har annat att göra.

– Jag känner igen det där från när jag jobbade på ett stort energibolag. Regeringen gillade inte när vi petade i energipolitiken och krävde svar, konstaterar en källa som är bäst att låta vara anonym.

Men så skickade regeringen i förrförra veckan sitt förslag till Lagrådet för att höra om där fanns några felaktigheter, ur ett juridiskt perspektiv. I det nya förslaget har dock någon på regeringskansliet lagt till en finurlig lagtolkning av EU-direktivet som förmodligen räddar Jordberga och den befintliga biogasproduktionen i Sverige.

Fortfarande kvarstår dock hotet mot planerad och utökad biogasproduktion från grödor. Många tycker att regeringen ska tuffa till sig och ta strid med EU-kommissionen. För nog känns det bättre att regeringen utdelar en käftsmäll till EU än till biogasbranschen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.517