5G ska in i gruvorna
Ett pilotprojekt ska bidra till en förbättrad säkerhet och produktivitet i utsatta miljöer genom att använda 5G – femte generationens mobilnätsteknik som nu utvecklas.
Uppkopplade industriella processer och fordon är två av de snabbast växande segmenten av sakernas internet (Internet of Things). 2018 beräknas det finnas cirka 35 miljoner uppkopplade saker i Sverige.
Digitaliseringen av industrin i Sverige, där gruvindustrin ingår, beräknas kunna bidra med 30 miljarder kronor per år i ökade intäkter till 2020.
– Just nu genomsyrar digital transformation näringslivets alla hörn. Det här projektet är ett exempel på hur digitalisering av industrin kan bidra till att effektivisera processer i verksamheten och samtidigt förbättra arbetsmiljön för medarbetarna. Det gör vi genom att koppla upp maskiner i gruvan och på så vis göra det möjligt för gruvföretagen att fjärrstyra och automatisera delar av arbetet i gruvan från ovan jord, berättar Magnus Leonhardt, strategichef för företagsaffären på Telia.
Telias roll i projektet är framförallt att arbeta med de nätverksresurser och processer som krävs för att koppla upp och fjärrstyra de maskiner som används i gruvorna. Projektets inledande skede handlar om att identifiera de mest intressanta tillämpningarna och användningsområdena. Ett område som utvärderas är möjligheten att använda 5G-tekniker för att fjärrstyra lastmaskiner som lastar malm.
– För Telia är det viktigt att utvecklingen av 5G styrs av de behov och det värde tekniken skapar i kundernas värld. Därför är det här projektet helt rätt kontext att testa och utvärdera tekniker som på sikt kan bli en del av femte generationens mobilnätsteknik. Två viktiga tekniska parametrar vi kommer undersöka är tillgänglighet och svarstider i kommunikationen mellan uppkopplade maskiner och system, avslutar Magnus Leonhardt.
Övriga deltagare i PIMM är ABB, Boliden, Ericsson, Luleå Tekniska Universitet, SICS Swedish ICT, Volvo CE, Wolfit AB.