Gör lagen till ditt effektiva styrverktyg
1 juli nästa år får runt 2000 svenska företag lagkrav på en hållbarhetsredovisning. Process Nordic anordnar därför i december, i Stockholm och Göteborg, en dag kring nya hållbarhetslagen med en rad kunniga föreläsare.
Kravet tillämpas första gången för det räkenskapsår som inleds efter 31 december 2016. Vissa noterade bolag måste också i sin bolagsstyrningsrapport upplysa om mångfaldspolicyn för styrelsen.
Hållbarhetsredovisningen lyfts därmed upp och blir lika formaliserad som företagets övriga finansiella rapportering. Hållbarhet blir en del av företagets affärsmodell, en strategifråga och en fråga för företagsledningen. Hållbarhet står för ansvarstagande.
Den nya hållbarhetslagen bygger på ett EU-direktiv från 2014. Dagens frivillighet har enligt regeringen i många fall lett till så kallad greenwashing, ganska substanslösa hållbarhetsredovisningar ägnade att hålla omvärlden på gott humör.
Inte oväntat har den nya lagen kritiserats – för att vara för omfattande, för kostnads- och arbetskrävande, eller för svag då det inte finns några krav på revision av hållbarhetsrapporten. Andra ser kravet på företagen att redovisa sina externa kostnader som en smärre revolution.
Sasja Beslik, Nordeas chef för ansvarsfulla investeringar, säger i en intervju i Svenska Dagbladet att lagstadgat krav på hållbarhetsrapportering skapar enorma fördelar för investerare som lättare kan bedöma riskerna i en verksamhet. Den lagstadgade rapporteringen innebära en dramatiskt ökad transparens.
Lagstiftningen innebär också att det blir svårare för företagen att komma undan med lögner och rena felaktigheter i hållbarhetsrapporterna, enligt Sasja Beslik. Kommunikationskravet leder till en konkret riskhantering, företagen stärks internationellt och den långsiktiga konkurrensförmågan växer.
Läs mer om dagarna i Stockholm och Göteborg