Sverige kan tjäna miljarder
Sveriges BNP kan bli hela 532 miljarder kronor högre 2040 om svenska företag utvecklar sin produktivitets- och produktionstillväxt i takt med andra jämförbara länder, visar en rapport som är gjord på uppdrag av Siemens.
Under tidsperioden minskade svensk produktionstillväxt – den årliga ökningen av det samlade värdet skapat i industrin – med 0,2 procent per år.
Under samma tidsperiod hade länder som Belgien, Irland, Österrike, Tyskland och Nederländerna alla en högre tillväxttakt och ökade produktionen i industrisektorn med i genomsnitt 2,1 procent per år.
Om svensk industri under åren 2015-2040 utvecklas i en takt som motsvarar de fem jämförbara länder som utvecklats bäst, kan Sveriges BNP år 2040 bli 532 miljarder kronor högre jämfört med om utvecklingen fortsätter i samma takt som under 2000-talets början. Ackumulerat fram till 2040 handlar det om ett värde på 6 800 miljarder kronor, vilket motsvarar 4,8 gånger det nuvarande värdet på samtliga AP-fonder.
– Vi vet sedan tidigare att svensk industri står för tre fjärdedelar av våra exportintäkter samt ligger till grund för många arbetstillfällen som bidrar till svensk välfärd. Sverige har mycket att vinna på att fortsätta vara ett innovativt industriland men då kan inte svensk industri fortsätta tappa mark mot andra jämförbara länder. Nu måste näringslivet, politiken samt akademin ta en mer aktiv roll och kraftsamla kring industrin, säger Thomas Stetter, divisionschef Digital Factory Siemens AB.
För att öka produktionstillväxten måste svenska företag investera i en ökad grad av digitalisering. En förutsättning för detta är att digitaliseringsfrågorna lyfts upp från verkstadsgolvet – och att bolagsledningarna involveras.
– En ökad grad av digitalisering möjliggör ökad flexibilitet i produktionen, höjer kvaliteten samt förkortar ”time to market” vilket kan ge konkurrensmässiga fördelar för svensk industri, säger Göran Persson, divisionschef Process Industries and Drives Siemens AB.
Rapporten tar även upp vikten av att företag och akademi måste bli bättre på att locka unga studenter till industrinära utbildningar. Detta för att täcka den brist på utbildad arbetskraft som annars riskerar att hämma tillväxtmöjligheterna inom industrin. Framtidens industrijobb finnas inom digitalisering, bland annat inom dataanalys, cloud computing och additiv tillverkning.
Slutligen poängterar rapporten att det behövs offentliga investeringar i bland annat transport- och energiinfrastruktur för att främja industrins långsiktiga utveckling.