23948sdkhjf

Cementa: Viktigt med öppenhet i processen

Regerings beslut att Natura 2000-klassa Ojnareskogen och kringliggande områden omöjliggör i praktiken framtida kalkbrytning, anser Cementa.
Det skriver Cementa i ett pressmeddelande efter regeringens beslut 31 augusti.

– Beslutet i sig påverkar inte direkt vår verksamhet på Gotland men vi tycker det är olyckligt att man i det här fallet inte lyckats hitta en väg för samexistens mellan industri och bevarandet av värdefull natur, säger Karin Comstedt Webb, Hållbarhetsansvarig vid Cementa.

Karin Comstedt Webb menar att detta visar på vikten av att berörda parter redan från början är öppna för en dialog och strävar efter att försöka finna former för samexistens mellan industrins och naturens intressen.

Cementa är, skriver företaget, övertygat om att natur- och andra samhällsintressen kan samexistera. Utgångspunkten bör inte vara ”antingen eller” vad gäller naturskyddet och kalkbrytningen på Gotland, utan ”både och”.

Cementa anser det är angeläget om att ha en fortsatt dialog med Länsstyrelsen på Gotland kring några av de ytterligare områdena på ön som eventuellt kan utses till Natura 2000-områden.

– Vi är mycket måna om en öppenhet i hela processen och utgår ifrån att myndigheterna har samma inställning, säger Karin Comstedt Webb.

Som ett led i att bredda kunskaperna om dessa områden inför ett sådant ställningstagande genomför Cementa just nu en mycket omfattande inventering av arter och naturtyper på delar av norra Gotland.

– Kalkstenen som bryts på Gotland är en viktig råvara, inte minst för att Sverige ska kunna fortsätta utveckla infrastrukturen och bygga nya bostäder. Det är därför i allas intresse att möjliggöra en fortsatt kalkbrytning och cementtillverkning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062