23948sdkhjf

Sätter klorna i miljövänlig reningsteknik

Tack vare kemikaliefri reningsteknik levereras välsmakande havskräftor till lyxkrogar, nobelmiddagar och prinsbröllop. Nu vill uppfinnarna lansera den miljövänliga och energisnåla tekniken till svensk industri för att rena skärvätskor och andra suspensioner.
I en liten oansenlig lokal i Fjällbacka finns ovanligt högteknologisk processutrustning. Här har Ingemar Granqvist och hans två kollegor lagt grunden till sitt småskaliga fiske. De fiskar havskräftor i bur som sedan förvaras i en saltvattenbassäng. Där får kräftorna slappna av och avgiftas för att sedan transporteras till lyxkrogar, i levande tillstånd.

– Med hjälp av forskare har vi tagit blodprover på kräftor när de kommer direkt från sjön och i trånga lådor i vår bassäng. Det visade sig att de är stressade i fångstburarna, men mår bra i våra lådor som liknar deras naturliga livsmiljö: grävda gångar nere i lerbottnen, berättar Ingemar Granqvist.

I början experimenterade de tre fiskarna själva med vattenreningen i bassängen. Det gick ganska bra, men blev aldrig perfekt. Största problemet var kräftbajs och ammoniak som utsöndrades av stressade kräftor.

– Även om kräftorna överlever i saltvatten med högre kvävehalter så märkte vi att de blev slöa och ibland dog under transporten, säger Ingemar Granqvist.

Eftersom affärsidén bygger på att leverera levande kräftor är vattenreningen livsviktig, bokstavligt talat. Bara en handfull fiskare på hela västkusten kan leverera levande kräfta, och bara Kvalitetskräftan, som företaget heter, har en saltvattenbassäng med avancerad vattenrening. Däremot säljs färsk kräfta i var och varannan fiskaffär.

– Fast färsk kräfta är detsamma som nyligen död kräfta, säger Ingemar Granqvist.

Idag har fiskarna hjälp av två vattenreningsexperter och lokalen rymmer pilotanläggningar som fått EU-bidrag. Reningen är kemikaliefri och energisnål. Den utnyttjar naturlagar till max: brownsk diffusion, adhesion, absorption och koalescens. För 2,5 kW renas mellan 2-10 kubikmeter vatten i timmen. Projektet tog slut i våras och nu ska tekniken kommersialiseras i större skala.

– Inne på laboratorium kan alla justera pH-värdet, få utfällningar och tillämpa flockningstekniker. Men att producera en klarfas med flöden på hundratals och tusentals liter per timme är svårare. Dessutom gör vi det på ett miljövänligt sätt, säger Ninni Petersson, marinbiolog på företaget Flocazur AB.

Hon är en av de två uppfinnarna bakom den patenterade tekniken. Vattenkemisten Luc Antelm heter hennes kollega.

Flera delar är egentligen beprövad teknik: proteinskummare, reaktortank och UV-armatur för att ta död på bakterier. Det är framför allt separations- och flockningstekniken som är unik. I princip kan vilka partiklar och vätskor som helst skiljas från vattensuspensioner. För tillfället testar uppfinnarna att rena starkt förorenade suspensioner på uppdrag av Kärcher i Tyskland. Syftet är bland annat att minska mängden farligt avfall. På industriområdet handlar det exempelvis om skärvätskor, kylvätskor och borroljor.

Reningen i Fjällbacka ger upphov till några liter kräftbajs per år. Ingen betydande gödselproduktion, med andra ord. Sverige har inte heller något utvecklat landbaserat vattenbruk, men inom annan livsmedelsproduktion skulle det kunna fungera bättre. Att minska övergödningen och avskilja kväve och fosfor från olika typer av processvatten kommer att bli allt viktigare.

– Olika mekaniska filter dominerar marknaden idag, men dessa filter är känsliga, dyra och förbrukar mycket energi och vatten när de backspolas. Vår teknik kan vara ett effektivt alternativ eftersom det är ett kompakt system utan vare sig komplicerade maskiner eller fasta filtermaterial, säger Ninni Petersson.

I Fjällbacka är Ingemar Granqvist nöjd med reningssystemet. Deras kräftor har levererats till Nobelmiddagen, prinsbröllopet i våras och åtskilliga gånger till kocklandslaget. Även utrikiska kunder kan hittas i orderboken. Men helst vill de bygga upp efterfrågan på den svenska marknaden; betalningsviljan i krisande sydeuropeiska länder är inte alltid god.

– Idag ska vi köra 600 havskräftor till Göteborg för vidare transport till Stockholm. Det går att leva på småskaligt, kustnära fiske, fast semestern måste anpassas därefter. I januari och februari, säger en leende Ingemar Granqvist.

Text och foto
Jesper Gunnarsson

Artikeln tidigare publicerad i Process Nordic nr 7 2015

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142