23948sdkhjf

Tankesmedja listar kraven på industrin

Om världens utveckling ska bygga på fortsatt tillväxt måste industrins produktivitet och resurshantering förbättras avsevärt. Till och med återvinning är för resurskrävande. Lösningen är entreprenörer, nya affärsmodeller och digitalisering. Det tror i alla fall tankesmedjan Blue institute.
Foto Charlotte Carlberg Bär g

Under Entreprenörsveckan i slutet av juni arrangerade Process Nordic seminariet ”Industri 4.0”. Där presenterades bland annat rapporten ”Future smart energy, perspektiv på industriomvandling.”

I den rapporten drar tankesmedjan Blue institute upp krav som industrin måste uppnå om jordens befolkning ska kunna fortsätta växa inom dagens rådande ekonomiska system som bygger på ständig tillväxt.

Tankesmedjan konstaterar att i princip all produktion måste öka. Livsmedelsproduktionen ska mätta fler munnar, biltillverkningen ska förse nya miljarder människor med åkdon och processindustrin måsta mata fram mineraler och stål.

Problemet är dock att vi redan idag belastar jordens ekosystem till bristningsgränsen. Vissa material och naturresurser har börjat sina, andra kommer snart att göra det. Blue institute menar att vi måste återupprepa 1900-talets produktivitetsökningar, fast på ett mer ansvarsfullt sätt.

Lösningarna som föreslås är entreprenörer, företag och affärsmodeller, som med hjälp av digitaliseringens möjligheter kan optimera energianvändningen, öka produktiviteten och uppfinna nya smarta material som kan ersätta bristvaror.

För att lyckas krävs mer än lean produktion, alltså arbetssättet att förbättra och optimera sin egen produktion. Företagen måste tänka större och ställa om produktionen efter vad som är långsiktigt hållbart för mänskligheten. De företag som fortsätter ha en affärsmodell som slösar resurser eller bygger sin verksamhet på fossila bränslen ökar sin ekonomiska risk, vilket kommer att skrämma bort alltfler investerare.

Till och med återvinning blir alltför resurskrävande. Varor måste i större utsträckning repareras, uppdateras och återframställas i ursprungligt skick, snarare än att eldas upp i värmekraftverk och nytillverkas från jungfruligt material.

I framtiden kan närhet få större betydelse medan stordriftsfördelar får mindre betydelse – de fördelar som gjort att mogna marknader ofta utvecklat en oligopolliknande situation med ett fåtal stora företag som kan diktera priser och villkor och där varor transporteras långa sträckor.

En etablering i exempelvis Kina är inte alltid produktdriven utan kan vara marknadsdriven: utan lokal närvaro kan det vara svårt att sälja sina produkter. Om det samtidigt kommer ny tillverkningsteknik som är oberoende av uppskalningseffekter kommer helt andra affärsmodeller att vinna mark. Om grannen tillverkar fem produkter för ett styckepris av 100 kronor, så spelar det ingen roll om en liknande produkt i köpcentrat kostar hundra kronor, oavsett hur många miljoner exemplar som framställts av ett multinationellt företag i ett annat land.

Vad händer då om industrin inte lyckas? Det skriver tankesmedjan inte så mycket om. Det varnas för resursbrist, svängande priser och finansiell osäkerhet. Resurseffektiviteten behöver öka i en takt av 50 procent över mindre än femårsperioder, och att ”det blir en fråga om att ta tag i grundproblemen och att gamla sanningar och nyckeltal riskerar att bli obsoleta”.

Jesper Gunnarsson
Fakta
Blue institute

Tankesmedjan riktar sig till företag och näringsliv och har nyligen släppt en rapport som sammanfattar flera av deras senaste skrifter, som finansierats av forskningsmyndigheten Vinnova.

I årets första nummer av Process Nordic skrev vi om en av deras senaste alster: ”Kritiska faktorer för framgångsrik industriell digitalisering”. Nu sammanfattar vi deras rapport ”Future smart energy, perspektiv på industriomvandling”.

Artikeln tidigare publicerad i Process Nordic nr 7 2015

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063