Att ta en utbildning och ett jobb…
De politiska partierna och de ansvariga måste nu ”get their ass moving” och sluta med sina ”blamegames”, för att tala klar svenska. Problemen är för allvarliga för att bråka om bottenfärgen när skutan håller på att sjunka.
Inom kort påbörjar den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD en djupstudie av matchningsproblemen på den svenska arbetsmarknaden. Att det finns problem är inte okänt.
Länge har de svenska företagen påtalat hur svårt de har att rekrytera medarbetare med rätt kompetens. Var femte rekryteringsförsök misslyckas, två av fem universitetsstudenter har inget kvalificerat jobb ett år efter examen.
Ytterst handlar det om företagens överlevnad, de arbetssökandes möjligheter till utkomst och del i samhället, en återbetalning för hårt arbete. Matchningen är också en del i arbetet att hålla samman landet och göra det anständigt att leva i.
Det görs mycket för att få högskoleutbildningarna att samverka med näringslivet för att på så sätt matcha utbildningarna med behovet. Uppenbarligen är inte detta tillräckligt. Det talas om systemfel i utbildningssystemet.
Nu pratar vi om högutbildade unga människor, med högskolexamen, som inte kan ta ett arbete på grund av en felaktig mix i utbildningen. Men matchningen omfattar så många fler, flera hundratusentals arbetsföra människor i Sverige står utan arbete och egen försörjning.
Även statsminister Löfven pratar om matchningsproblem som ett hinder för att få unga i arbete. Regeringen, eller Stefan Löfven, har avgett ett löfte om att Sverige ska ha den lägsta arbetslösheten i Europa 2020. Det är ett mantra som ständigt återkommer. Där kan man snacka om matchning.
Vi pratar om människor med obsoleta utbildningar och kunskaper, människor utan yrkesutbildning, människor – unga – utan skolutbildning. Som står kvar när samhällsmaskineriet – privat och offentlig sektor – ställer allt högre krav för att få delta. Man får inget jobb, man tar ett jobb i kraft av rätt utbildning och kunskap.
Nu accentueras också utmaningarna att alla de nyanlända och de som komma ska – flyktingar och anhöriginvandrare – få chans att förtjäna sitt eget uppehälle och skapa ett nytt liv i Sverige. Där kan man snacka om matchning.
Berättelserna om läkare som kör taxi är en sann fabel. Vi hör alla om skräckhistorierna om hur välkvalificerade människor fastnar i bl a Socialstyrelsens valideringskvarnar som verkar vara programmerade att blott Sverige svenska krusbär har.
Regeringen pratar om snabbspår för att hjälpa de utbildade ut på arbetsmarknaden, men med förbehållet att det ”inte blir så stora volymer”. Det finns så många kvar, också här med obsoleta utbildningar och kunskaper, och många helt och delvis utan skolutbildning.
OECD är välkommet till Sverige. Men låt OECD för Guds skull inte krafsa lite på ytan, låt göra en ordentlig genomlysning. Slutsatserna blir säkert inte särskilt trevliga. Matchning, ordet kommer att få en ny och djupare innebörd.
Peter Håkansson
chefredaktör
Tidigare publicerad i Process Nordic nr 6 2015