UPM och Sekab samarbetar
UPM startar ett projekt för att utveckla och demonstrera processer för gröna kemiprodukter med skog som råvara. Sekab deltar med sin teknologi för att omvandla skogsrester till socker och lignin. EU satsar 120 miljoner kronor i projektet.
Utvecklingsprojektet, Valchem, samlar kompetens från företag inom skogs-, kemi- och bioteknologiindustrin för att utveckla och demonstrera processer med skogsbiprodukter som råvara och framställa kemiprodukter som ingår i färger, lacker och hygienartiklar. Projektet lägger en grund för fullskalig produktion av biobaserade produkter.
Sekabs roll är att utveckla och demonstrera sin teknologi, CelluApp, som utvinner socker och lignin från biomassa som till exempel trä och halm. Teknologin har tidigare använts för att utvinna socker för etanolproduktion.
I Valchemprojektet kommer sockret istället att omvandlas till monopropylenglykol (MPG), som är en baskemikalie för många kemiprodukter. Lignin kan användas för att producera exempelvis lim och bioplast. Celluapp teknologin kommer att demonstreras i Biorefinery Demo Plant i Örnsköldsvik. All träråvara som används är hållbart producerad och certifierad av PEFC och FSC.
– ValChemprojektet kommer att ha en betydande roll i den fortsatta utvecklingen och kommersialiseringen av CelluApp och vi är glada över att UPM valt att arbeta med oss för att utveckla nya värdekedjor för biobaserade kemiprodukter, säger Thore Lindgren, vice vd på SEKAB E-Technology.
Projektet löper över fyra år och omfattar en budget på omkring 170 miljoner kronor, varav 120 miljoner kronor kommer från EU. Sekabs del av avtalet omfattar runt 50 miljoner kronor.
– Valchemprojektet har stor potential att bli en alternativ värdekedja till den oljebaserade och skapa ny användning av de europeiska skogsresurserna. Alla delar av processen – utvinningen av socker från trä, omvandlingen till bio-MPG och produktionen av ligninbaserade kemikalier – är väl utvecklade och ligger i absolut framkant, säger Dirk Carrez, Executive Director på Bio-based Industries Consortium där UPM ingår.
Fyra parter från fyra olika länder deltar i Valchem. Huvudpartner och projektkoordinator är finska UPM-Kymmene. De andra parterna är svenska Sekab, franska Metabolic Explorer och tyska Technische Universität Darmstadt