Nya prismodellen kan hota 12-årsintervallet
Fortfarande finns ingen ansökan hos Swedac om att bli certifierat organ för rostskyddsfärg. Därmed riskerar den särskilda möjligheten för besiktning av cisterner vart tolfte år att bli oanvändbar.
Den svenska ackrediteringsmyndigheten Swedac lanserade en ny prismodell förra året. Anledningen är att certifieringsverksamheten gjorde en förlust på 30 procent och har dragits med underskott i flera år dessförinnan. För att täcka förlusterna har annan uppdragsverksamhet fått subventionera certifieringsverksamheten. Men nu ska det bli stopp för det. Med de nya priserna ska varje område vara självfinansierat och täcka sina kostnader senast 2018.
Till en början ska den nya prislistan provas på certifieringsorganen. I slutet av året kommer det nya prissättningssystemet att utvärderas och sedan införas för alla verksamhetsområden. Under en övergångsperiod på 2–4 år kommer företagen att få en prisreduktion, så att inte hela höjningen kommer som en plötslig prischock.
Hela den här utvecklingen borde oroa processindustrin. För att få åtnjuta det tolvåriga besiktningsintervallet för cisterner måste rostskyddssystemet vara certifierat, men något certifieringsorgan finns ännu inte i Sverige. Delar av branschen har satt sitt hopp till SP Sveriges tekniska forskningsinstitut, fast de nya priserna gör att SP måste ompröva alla sina certifieringar. Deras eventuella ansökan kan vara hotad.
– Vi har haft tolkningsproblem med den nya föreskriften, men nu när vi fått räkningen för det här året ser vi att det har blivit mycket dyrare än vi trott. Utan prisreduktion ökar kostnaden för oss med mellan 50 och 100 procent, berättar Lennart Aronsson, utvecklingsansvarig på certifieringsavdelningen på SP.
Fram till och med förra året grundades avgiften på certifieringsorganens omsättning. Men en procentuell avgift är förvillande lik en skatt, och det är bara riksdagen som får besluta om skatter. Storleken på myndighetens arbetsinsats har heller inte haft något samband med organens omsättning. Därför har Swedac tvingats göra om sin prismodell.
Från och med nästa år ska företagen betala fasta certifieringsavgifter för varje produktgrupp och ibland även tilläggsavgifter. De företag som ansöker om att bli ackrediterade för flera områden kommer slarvigt uttryckt att få ”mängdrabatter”. Till exempel behöver myndigheten bara kontrollera bolagets ledningssystem en enda gång även om de ansökt om fem ackrediteringar. Att flera företag ansöker om ackreditering inom samma område ger inte lika stora effektivitetsvinster, särskilt inte om myndigheten redan har utarbetat en ackrediteringsprocess för området.
Swedac försvarar sin nya prismodell och menar att det inte går att jämföra med det tidigare systemet, eftersom de är utformade på helt olika sätt.
– På grund av ändrade faktureringsrutiner ser också det nya systemet dyrare ut än vad det faktiskt är. Nu fakturerar vi allt arbete för ett helt år i samma faktura, förut skickade vi flera fakturor, säger Robin Lundgren, utredare på Swedac och som varit med och tagit fram den nya prismodellen.
Hittills har tre företag överklagat Swedacs fakturor: Dekra industrial AB, Force technology Sweden AB och TKR kontrolladministration AB. Myndigheten har gett dem rätt på några mindre detaljer men i övrigt skickat ärendena vidare till förvaltningsrätten som ska avgöra frågan.
– Reaktionerna har varit mindre än vad vi trodde, säger Robin Lundgren.
SP har haft ett möte med Swedac för att diskutera de nya priserna. Där påpekades att alltmer lagstiftning, framför allt från EU, kräver certifiering av tjänster och produkter. Samtidigt höjer myndigheten avgifterna, något som medför högre priser för slutkonsumenten.
– Vi måste se över vår verksamhet, om vi verkligen ska fortsätta som certifierat organ. Inom vissa områden blir vi nog tvungna att sluta, till exempel för larmsystem och radiatorventiler, men det drabbar ju inte processindustrin, säger Lennart Aronsson.
Fortfarande är det oklart om SP kommer att ansöka om att bli ackrediterat organ för att certifiera rostskyddsprodukter såsom färg. Utan certifiering måste cisterner och bränsledepåer besiktas vart sjätte år istället för vart tolfte, vilket fördubblar besiktningskostnaden.
Ifall det kommer att saknas certifieringsorgan för färg i Sverige kan ett organ i annat EU-land anlitas om testerna utförs på korrekt sätt.
– Utan certifieringsorgan i Sverige blir det helt enkelt mer besvärligt för den inhemska processindustrin. En del aktörer har kontaktat oss och visat intresse för att köpa våra tjänster om vi ackrediterar oss hos Swedac för rostskyddsprodukter, så jag hoppas fortfarande att vi ska kunna göra det, säger Lennart Aronsson.
Jesper Gunnarsson
Artikel har tidigare publicerats i Process Nordic nr 5 2015