Här säkras industrins kompetens
När två- och fyraårig teknisk gymnasieutbildning försvann, då fick branschen nog. Sen dess har NDT training i Västerås utbildat fyra kullar inspektions- och provningsingenjörer och förser därmed processindustrin med färdigutbildade tekniker. Nu vill de höja industrins grundkompetens och erbjuda kostnadsfri diagnostik av industripersonalens baskunskaper.
Hade Process Nordic gjort det här besöket för tio år sedan hade kursverksamheten börjat klinga av för att gå in i sommarhalvårets lågsäsong. På den tiden bestod kursutbudet mest av kortare utbildningar, alla syftande till att deltagarna skulle bli behöriga att använda oförstörande provningsmetoder.
Idag finns dels en tvåårig yrkesteknisk högskoleutbildning där studenterna blir inspektions- och provningsingenjörer, dels en ettårig teknikerutbildning i samma ämnen. Den sistnämnda har tillkommit genom en upphandling av Arbetsförmedlingen, som uppmärksammat industrins behov av välutbildad personal.
– Vi tror att en ökad baskompetens i industrin ger produkter i världsklass. Visst behövs experter med djup detaljkunskap, men för att vi ska prata samma språk och förstå varandra behöver alla ha grundläggande kunskap i materiallära, svetskunskap, hållfasthetslära och så vidare. Vårt uppdrag är att utbilda och vidareutbilda industrin, säger Jonny Lindblom, vd på företaget NDT training, som ägs av kontrollorganen Dekra, Force och Inspecta.
Anledningen till att de största aktörerna i kontrollorganbranschen gått ihop och äger NDT training tillsammans, är att verksamheten är för nischad och marknaden för liten för att var och en ska kunna bedriva den i egen regi.
Den tvååriga utbildningen tillkom 2008 efter att NDT:s ägarbolag fått nog. Efter att de två- och fyraåriga tekniska gymnasieutbildningarna försvunnit blev det allt svårare att rekrytera kompetent personal till kontrollbranschen.
– Under ett tag var industrin tvungen att ta in folk med bristfälliga baskunskaper. Då ringde varningsklockorna och vi startade upp vår utbildning. Här får de utbildning inom fem olika oförstörande provningsmetoder. Från första arbetsveckan kan de utföra riktiga jobb i industrin, säger Jonny Lindblom.
Efter att bilprovningen privatiserats har också en certifierad bilbesiktningsutbildning tillkommit, men den är föga intressant för Process Nordics läsare, så vi lämnar den därhän.
Trots hektiskt schema har företaget nyligen aviserat en ny tjänst: kostnadsfri diagnostik av industripersonalens baskunskaper.
– Vi vill utmana industrin! Vad vet de om sina anställdas kunskaper? Låt dem testa sina tekniska baskunskaper, oavsett titel. Det går inte att bedriva ett lyckat utvecklings- eller kvalitetsarbete om personalen inte har en viss grundkompetens, säger Jonny Lindblom.
Varje företags kontaktperson kommer att få information om de anställdas resultat på snabbtestet så de kan sätta in relevanta utbildningsinsatser. NDT training kommer inte att veta vem som gjort vilket test, däremot kommer företaget att få övergripande statistik över hur kunskapsläget ser ut i den svenska industrin.
De företag som sen vill höja kompetensen hos sina medarbetare kan få tillgång till alla webbkurser genom ett fast årligt abonnemang. Någon summa är inte fastställd ännu, men förmodligen hamnar den någonstans kring 3000–5000 kronor per anställd och år.
– När företagens orderböcker är fulltecknade finns inte tid att skicka iväg folk på kurs. När tiderna är sämre vill ledningen inte avsätta pengar för utbildning och resor. När ska då personalen få sin vidareutbildning? Webbkurser är bra, flexibla och billiga verktyg, säger Jonny Lindblom.
Totalt är de sju personer som är heltidsanställda på företaget. Var och en med ansvar för sitt eget verksamhetsområde. Tidvis håller de själva föreläsningar och praktiska delmoment, men de flesta lärare är inhyrda experter som anlitas utifrån, ofta från ägarbolagen. Sammanlagt är mer än 50 personer inblandade i hela kursverksamheten.
– Kvaliteten är viktigast för oss. Ser jag i kursutvärderingarna att studenterna är missnöjda, eller på provresultaten att de inte lärt sig vad de ska, då får den läraren inte fortsätta. Vår affärsidé är att vara oberoende, säger Jonny Lindblom.
Provstatistiken jämförs hela tiden så att alla behandlas lika, både utbildare och studenter. Alla underkända prover ska kontrolleras av en oberoende part; ingen ska bli underkänd på felaktiga grunder. Stickprov görs på godkända prover.
– När vi har så tuffa krav på studenterna som vi har, så ska de också bli rättvist behandlade. Varje vecka börjar en ny kurs som avslutas i slutet av veckan. För godkänt krävs mellan sextio och sjuttio procent rätt svar, beroende på typ av prov. När de går ifrån klassrummet på fredagseftermiddagen ska de veta om de är godkända eller ej, säger Jonny Lindblom.
Text och foto
Jesper Gunnarsson
Fakta
Utbildningarna
Den tvååriga yrkeshögskoleutbildningen startade 2008. Sen dess har fyra kullar inspektions- och provningsingenjörer examinerats, tre i Västerås och en i Göteborg. Utbildningen är 86 veckor lång, varav 30 veckors praktik och 6 veckors examensarbete.
Den ettåriga utbildningen är helt färsk och har tillkommit efter att NDT trainings anbud vann Arbetsförmedlingens upphandling. Den är 52 veckor lång, varav 12 veckors praktik.
Antagningskrav är allmän behörighet från gymnasiet: svenska A, engelska A och matematik B. Sen tillkommer ett krav på erfarenhet av tekniskt yrke eller en eftergymnasial teknisk utbildning.
Fakta
NDT training
NDT training samägs av kontrollorganen Dekra industrial AB, Force technology Sweden AB och Inspecta Sweden AB. Bolaget har sju stycken heltidsanställda som är ansvariga för olika delar av verksamheten. För att driva kurserna anlitas externa föreläsare. Totalt är lite mer än 50 personer inblandade i kursverksamheten. Varje år utfärdar bolaget ungefär 300 stycken certifikat i oförstörande provningsmetoder. Under de tre senaste åren har 250 olika företag deltagit i olika kurser.
Reportaget tidigare infört i Process Nordic nr 5 2015