Flum sänker riskanalysbaserad besiktning?
När Arbetsmiljöverket ser över sina föreskrifter under våren avskaffas sannolikt möjligheten till riskanalysbaserad besiktning. Motiv: inga företag använder besiktningsformen. Sanningen: Swedac anser att Arbetsmiljöverkets paragrafer är så flummiga att man hittills avslagit alla ansökningar.
Sedan ungefär tio år finns en alternativ tillsynsform, ”riskanalysbaserad besiktning” förkortad RBB, en metod som är vanlig i Storbritannien och Danmark. Även här tas hänsyn till tidigare erfarenhet, men framför allt utförs besiktningarna utifrån en riskanalys av anläggningens olika delar.
Nu har Arbetsmiljöverket startat upp ett föreskriftprojekt och ska se över den alternativa tillsynsformen i AFS 2005:03 (paragraferna 39–43) eftersom inget företag har ackrediterats på tio år. Men det beror helt enkelt på brister hos Arbetsmiljöverket.
Inspecta uppger att de ansökt hos ackrediteringsmyndigheten Swedac för att bli certifierat organ och utföra tillsyn enligt RBB. Swedac vill inte berätta hur många ansökningar som inkommit, men enligt vad Process Nordic erfar, så har flera företag lämnat in ansökningar. För två år sedan avslog Swedac den senaste ansökan, medger myndigheten.
– Det var ett lätt beslut, eftersom Arbetsmiljöverket inte kunde beskriva hur besiktningen ska gå till, trots att de har en föreskrift som säger att ackreditering ska kunna ske, säger Fredrik Langmead, handläggare på Swedac.
Fastän det måste ha gått minst två år sedan det senaste avslaget har irritationen tydligen inte lagt sig ute i industrin:
– Arbetsmiljöverket begriper sig inte ens på sin egen föreskrift, säger en person syrligt till Process Nordic.
Borealis i Stenungsund har under en längre tid använt sig av riskanalysbaserad inspektion som ett verktyg i deras vanliga inspektionsarbete. Eftersom handläggaren som utformade föreskriften på Arbetsmiljöverket var lite orolig för att skrivningarna kunde tolkas för fritt, med alltför långa besiktningsintervall, så startade myndigheten ett projekt för att följa upp och utvärdera arbetet hos Borealis. Lärdomarna skulle spridas i industrin och ligga till grund för förbättringar.
I samma veva minskades myndighetens budget när Reinfeldts ministär skar ner anslagen. Konsekvenserna blev att flera kompetenta handläggare var tvungna att sluta och RBB-projektet rann ut i sanden. Sedan dess har det inte funnits några ersättare som kunnat fullfölja projektet.
Björn Lindberg är idag handläggare på Arbetsmiljöverket och förhållandevis nyanställd, även om han tidigare i sin karriär jobbat på myndigheten. Han öppnar för att helt enkelt ta bort möjligheten till RBB i svensk processindustri. Men ännu är ingenting bestämt, det beror också på vad industrin säger, som finns representerad i en referensgrupp.
– Inspektionsintervallet i vår vanliga tillsynsmodell är ganska flexibelt, så om vi inte ser ett behov av den riskanalysbaserade besiktningen kommer den att försvinna ur föreskriften, säger Björn Lindberg.
På Borealis är det Joakim Olofsson som ansvarar för inspektionsarbetet. Han tycker inte att det skulle vara en större förlust om metoden i nuvarande form försvinner ur föreskriften.
– Jag ser det här som ett användbart verktyg i vårt inspektionsarbete, oavsett om den är godkänd som tillsynsform eller inte. Vi ser fram emot att föreskriften ses över. Som det är nu kan ju ingen ansöka om att bli ackrediterat organ, och så blir det väl ett tag till, innan vi vet hur den nya föreskriften ska se ut, säger Joakim Olofsson.
Även Swedac är inblandad i Arbetsmiljöverkets föreskriftsprojekt.
– Det är jättepositivt att vi är med och kan ställa krav på utformningen av föreskriften så att vi vet vad vi ska ackreditera mot, om det nu blir en fortsättning för ackreditering av RBB, säger Fredrik Langmead.
I sitt föreskriftsprojekt ska Arbetsmiljöverket undersöka ifall nuvarande RBB-modell kan ersättas av en annan typ av riskanalysbaserad besiktningsform.
Jesper Gunnarsson
Tidigare publicerad i Process Nordic nr 3 2015