23948sdkhjf

Färgbrist fördubblar inspektionskostnaden

Brist på certifierat korrosionsskydd kan leda till att kontrollintervallet för tank- och cisternägare halveras – och att inspektionskostnaden fördubblas senast 2018.
Myndighetsföreträdare har vid flera tillfällen varnat tank- och cisternägare för framtida brist på certifierat korrosionsskydd.

Det normala inspektionsintervallet är sex år för lagringstankar och cisterner, så kallade S-cisterner. Detta gäller både för nedgrävda tankar och de som står ovan mark. Om korrosionsskyddet är bra finns dock en unik möjlighet i Sverige att få kärlet klassat som en K-cistern och förlänga kontrollintervallet till tolv år, vilket i princip minskar inspektionskostnaden med hälften.

I framtiden kan det dock bli problem för vissa cistern- och tankägare att få behålla sina 12-åriga kontrollintervall. Korrosionsskydd i form av exempelvis färg måste garanteras hålla i minst tolv år, något som bara kan göras av ett certifieringsorgan som är ackrediterat i EU. Men det finns tveksamheter ifall det är tillräckligt lönsamt att kvalificera sig till att bli ett certifieringsorgan, därför har inget svenskt företag visat intresse, än.

Hittills har några tillverkare fortfarande kunnat sälja certifierade produkter enligt det gamla regelverket, men under 2018 kommer de sista produktcertifikaten att bli ogiltiga. Färger och andra rostskyddsprodukter som tillverkats under certifikatens giltighetstid kommer att kunna användas fram till och med bäst-före-datum, vilket kan variera från några månader till några år.

– Om det inte finns certifierade produkter på marknaden när cisternen ska korrosionsskyddas så är det oundvikligt med kontroll vart sjätte år. Enda sättet att återfå tolvårsintervallerna är att blästra bort det icke-certifierade skyddet och börja om från början med ny certifierad produkt, berättar Ingela Hellberg, teknisk handläggare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Ett företag som är intresserat av att bli certifieringsorgan ska kontakta den svenska ackrediteringsmyndigheten Swedac för att få offert. Efter uppskattningsvis ett års arbete kan företaget bli godkänt som certifieringsorgan. Därefter kan tillverkare av rostskyddssystem certifiera sina produkter hos det nya organet, något som förmodligen tar minst ett år. Därför börjar det bli bråttom för att undvika en brist på certifierade produkter. När denna artikel skrivs, två veckor in i februari, finns ingen ansökan om att bli certifieringsorgan hos Swedac .

– Vi vill varna industrin för att undvika ett onödigt dyrt och jobbigt läge. Alla cisternägare måste agera i tid, eftersom processen kan bli långdragen. Vi uppmanar cisternägarna att skapa efterfrågan och underlag för ett certifieringsorgan i Sverige, säger Ingela Hellberg.

I praktiken kan en tillverkare anlita vilket certifieringsorgan som helst inom EU som är ackrediterat för att certifiera korrosionsskyddsprodukterna. Kravet är att det utländska organet ska granska produkterna enligt de svenska kraven. Resten är formalia och sköts av de båda ländernas ackrediteringsmyndigheter.

– Tyvärr kan vi inte vara säkra på att det kommer att finnas ett certifieringsorgan för rostskyddssystem i EU när det behövs. Därför tycker vi att det vore bra om det finns tillräckligt med ekonomiskt underlag för ett certifierat organ i Sverige som kan certifiera de här produkterna, säger Ingela Hellberg.

Tiogruppen, som är en sammanslutning av processindustrier på västkusten och som fokuserar på underhållsfrågor, känner till problematiken. De försöker informera om det allvarliga läget både internt och externt.

– Om vi inte lyckas lösa detta får det negativa konsekvenser för hela industrin. Tillsammans med International färg har vi utarbetat en plan. Tanken är att övertyga SP i Borås att bli ett certifierat organ. Ifall ingenting händer måste vi lyfta frågan till högsta vd-nivå och kontakta MSB, säger Magnus Nylander, ordförande i Tiogruppen.

Lennart Aronsson, utvecklingsansvarig på certifieringsavdelningen på SP Sveriges tekniska forskningsinstitut, bekräftar att de utreder frågan: kostnadskalkyler ska upprättas och specifikationer tas fram. Om det visar sig lönsamt ska till sist deras interna certifieringsstyrelse ge sitt formella godkännande för att ansöka om att bli certifieringsorgan.

Jesper Gunnarsson



Artikeln tidigare införd i Process Nordic nr2 2015

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095