Forskarskola utvecklar nya industriella ekosystem
Foric är en ny forskarskola vid Mittuniversitetet som sker i nära samarbete med näringslivet där doktorander ska öka konkurrenskraften hos deltagande företag.
Nyligen var det start för de 14 första doktoranderna med handledare från akademin och näringslivet.
– Forskarskolan bidrar till att öka kompetensen i de företag som Mittuniversitetet samverkar med genom att de vidareutbildar sin personal hos oss och på så sätt ökar sin konkurrenskraft, säger Per Engstrand, programdirektör på Foric (Forest as a Resource Industrial Research College).
30 forskare och professorer från olika discipliner vid Mittuniversitetet är knutna till skolan. Upp till 50 procent av forskningen finansieras av KK-stiftelsen och resten av företagen, vilket är ett kvitto på industrins stora intresse.
Viktiga partners är skogsindustriföretag som SCA och Stora Enso. Men en lika viktig roll har återvinningsföretag som Ragn-Sells, energiföretag som Sundsvall Energi och utrustningsleverantörer som Valmet.
En central roll har SME-företag som forskar inom mätteknik, systemmodellering och nya produkter som PulpEye, Frontway och Sylvestris. Forskarskolan kommer också att samarbeta med forskare vid Skogforsk, Innventia, SLU och KTH.
– Företagsforskarskolan är ett tydligt exempel på initiativkraften i vår region kopplat till den nya bioekonomin, säger Mats Ullmar, ansvarig för Biobusiness Arena och vd för Åkroken Science Park.
I början av februari ägde den första gemensamma konferensen rum. Ett av de viktigaste målen är att få företagen att samverka med varandra och finna samarbetsmöjligheter mellan doktoranderna.
– Vi har väldigt god erfarenhet av att samarbeta med Mittuniversitetet och deras forskningsskolor sedan tidigare, och det är därför vi har valt att gå in också i detta projekt. Utifrån tidigare samarbeten har vi sett att det här är ett väldigt bra sätt att arbeta på, säger Folke Österberg, SCA Forest Products AB.
Forskarskolan Foric planeras pågå under åtta år. Totalt 30 doktorander planerar att lägga fram en akademisk licentiatexamen och tio av dem planerar att doktorera under sin forskarutbildning. 14 doktorander startar sin forskning under 2015 och ytterligare 16 under 2016/2017.
Läs mer om de olika forskningsprojekten i FORIC på www.miun.se/foric