23948sdkhjf

Bergsingenjör får Kami-priset

Ulf Engström vid Höganäs AB tilldelas 2015 års Kami-pris om en miljon kronor för utveckling av processen ”från järnpulver till högpresterande pulverstål” och för spridning av denna teknik till kunder över hela världen.
Ulf Engström är teknisk chef för Höganäs Region Asien. Det är femte gången som det av Kami forskningsstiftelse instiftade ”Kami-priset till framstående stål- och metallforskare” delas ut.

– Syftet med Kami-priset är att det ska rikta uppmärksamheten på de institutioner, företag och med­arbetare som bidragit till forskning och utveckling inom stål- och metallbranschen. Priset ska även stärka intresset för tekniska yrkesval, för utbildning och forskning inom svensk stål- och metallindustri och för industrirelevanta forskningssatsningar, säger Krister Källström, professor och vd för Kami Forskningsstiftelse med anledning av offentliggörandet av 2015 års Kami-pristagare.

Ulf Engström är född 1949 och blev bergsingenjör vid KTH 1976. Han arbetade några år vid Institutionen för värme- och ugnsteknik vid KTH och fullföljde under denna tid en serie doktorandkurser. År 1977 anställdes Ulf vid Höganäs AB och har därefter varit detta företag trogen hela sitt yrkesverksamma liv. Han har under decennier varit drivande i företagets forskning och utveckling av järnpulver som har sådana egenskaper att det lämpar sig för produktion av högpresterande detaljer av pulverstål. Jämsides har han varit starkt engagerad i spridning av nya tekniska innovationer till kunder över hela världen.

Höganäs omsätter 6-7 miljarder kronor årligen och huvudprodukten är järnpulver för sinterstål, med kunder främst inom bilindustrin. Synkroniseringsdetaljer, nav och ringar, samt olika kugghjul i växellådor, liksom kedjekugghjul, balanskugghjul, ventilstyrningar och vevstakar i motorer är exempel på användningsområden.

Järnpulvret pressas till den komponent man vill ha, exmpelvis ett kugghjul. Sedan sintras komponenten vid strax över 1 100 °C. I vissa fall kyls den snabbt för att härdas direkt. Resultatet blir pulverstål, också kallat sinterstål, med de egenskaper och dimensioner som krävs för respektive applikation. Det är viktigt att lyckas med komponentens dimensioner eftersom det minimerar mekanisk efterbearbetning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063