SKB vill bygga ut i Forsmark
SKB har lämnat in en ansökan till Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, och Mark- och miljödomstolen om att bygga ut Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark.
En större anläggning behövs bland annat för att kunna ta emot avfall från rivningen av de svenska kärnkraftverken, heter det i ansökan.
– Utbyggnaden av SFR är en viktig milstolpe för SKB och det svenska kärnavfallsprogrammet. Nu tar vi ett steg närmare målet att kunna ta hand om det radioaktiva avfallet både från driften och rivningen av de svenska kärnkraftverken, säger Christopher Eckerberg, vd för SKB.
Med utbygganden blir anläggningen nästan tre gånger så stor jämfört med idag, 171 000 kubikmeter mot 63 000 kubikmeter. Den utbyggda delen kommer, precis som nuvarande SFR, att bestå av underjordiska bergsalar vid Forsmark i Östhammars kommun. Den kommer att ligga på motsvarande djup som den nedre delen av nuvarande SFR, vilket innebär som djupast drygt 140 meter ner i berget.
SFR tar i dag emot låg- och medelaktivt driftavfall från svenska kärnkraftverk samt radioaktivt avfall från industri, sjukvård och forskning. När de svenska kärnkraftverken monteras ner och rivs kommer större delen av det rivningsavfall som innehåller radioaktivitet att slutförvaras i SFR. Det handlar om reaktorkomponenter, metallskrot, betong och andra byggnadsmaterial som blivit radioaktiva under drifttiden. I dagsläget väntar Barsebäck på att rivning ska påbörjas.
En större nedfart kommer att byggas så att anläggningen också kan ta emot hela reaktortankar för slutförvaring. Det innebär att dessa kan fraktas direkt till SFR istället för att segmenteras.
– Vi har i dag 25 års erfarenhet från driften av nuvarande SFR och i ansökan visar SKB att den utbyggda anläggningen kan möta SSM:s högt ställda krav på säkerhet under drift och efter förslutning, säger Christopher Eckerberg.