23948sdkhjf

Nya PiiA-miljoner i januari

Den 15 januari kommer Vinnova och PiiA att presentera sin fjärde utlysning, för projekt som ökar industrins konkurrenskraft med hjälp av automation och processindustriell IT. Tidigare har processindustrin fått kritik för lågt deltagande, något som kan upprepa sig.
Detaljerna är ännu inte klara, men det verkar som att 40 nya miljoner kommer att delas ut i den fjärde utlysningen. Hittills har 41 projekt beviljats drygt 40 miljoner kronor, och nu är det alltså fler på gång. Både tre- och ettåriga projekt kommer att kunna få ekonomiskt stöd.

PiiA är ett initiativ från ProcessIT innovations med säte i norr, Automation region med bas i Mälardalen och Processindustriellt centrum i Linköping och Lund. Pengarna kommer ifrån två statliga myndigheter och forskningsrådet Formas. I slutet på oktober hölls en första konferens där lägesrapporter för de första projekten presenterades, åtföljt av diskussioner.

– I liknande fall handlar det mest om att lyssna till olika presentationer, men den här gången hade vi en fantastiskt bra interaktion och fin dialog. Det bådar gott för framtiden. Inspelen var så många att vi ännu inte hunnit bearbeta dem allihopa, säger programchefen Anders O E Johansson.

I ett tidigare forskningsprogram fick processindustrin kritik för att inte vara tillräckligt aktiva. Perstorp var ett lysande undantag, men de flesta fick omdömen alltifrån dåligt till uselt. Även på den här konferensen var processindustrin underrepresenterad; majoriteten av deltagarna var forskare.

– Syftet med hela PiiA-sammanslutningen är att akademin och industrin ska samarbeta. Så har det kanske inte alltid varit, men det är en förutsättning för att vi ska lyckas, säger Anders O E Johansson.

Processindustrin är inte känd för att vara överbemannad, så Anders O E Johansson har förståelse ifall de inte kommer att kunna bidra så mycket själva till dessa forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt. Däremot måste industrin vara aktiv i projekten genom att ställa krav och tydliggöra vilka problem som ska lösas, samt upplåta sin processutrustning för att göra fullskaletester.

För att ett projekt över huvud taget ska bli beviljat pengar måste minst tre parter delta. En akademi och två industrier, typiskt en processindustri och en leverantör. Hälften av deltagarna i de projektförslag som inkom under 2014 kom från industrin, som hade identifierat problem som borde lösas eller en process som kunde optimeras. Av leverantörerna var det ganska jämnt fördelat mellan små, medelstora och stora företag.

– Nu hoppas jag att det fortsätter strömma in projektförslag. Hittills har de varit fantastiskt bra, säger Anders O E Johansson.

Jesper Gunnarsson

Artikeln tidigare publicerad i Process Nordic nr 12 2014
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062