23948sdkhjf

Ökad säkerhet på Akzonobel i Sundsvall

Ökad säkerhet och bättre arbetsmiljö. Det är resultatet av höstens stora ombyggnad på AkzoNobel Surface Chemistry i Stockvik utanför Sundsvall.
– Totalt handlar det om investeringar på nära 20 miljoner kronor, säger logistikchef Mats Fahlander.

Hos Surface Chemistry i Stockvik med 85 anställda tillverkas ytkemiska produkter som används inom bland annat gruvindustrin, bilindustrin och som bindemedel i asfalt.

På fabrikens utpackningsanläggning förs produkterna över i 200-litersfat eller 1 000-literscontainrar för vidare transport ut i världen. Här har ett nytt och säkrare system nyligen tagits i bruk.

– Vi har byggt om anläggningen och moderniserat utrustningen. Huvudsyftet har varit att få bort den öppna kemikaliehanteringen, berättar projektägaren Mats Fahlander, logistikchef på AkzoNobel Surface Chemistry i Stockvik.
I investeringarna – som uppgår till nästan 20 miljoner kronor – ingår bland annat en ny, sluten fyllningsmaskin, nya självrenande filter, en modernare provningsutrustning och ett bättre ventilationssystem. Dessutom finns en ny process för att leda ut och rena olika restkemikalier.
– Den största vinsten är att arbetsmiljön för operatörerna i produktionsdelen nu har förbättrats. Vi har höjt säkerheten och gjort fabriken till en tryggare arbetsplats.
– Samtidigt är det glädjande för oss att AkzoNobel har valt att investera i anläggningen här i Stockvik. Det visar att ledningen tror på vår organisation och våra produkter, framhåller Mats Fahlander.
Ombyggnaden av utpackningsanläggningen är ett led i AkzoNobels arbete kring hälsa, säkerhet och miljö. Detaljplaneringen har pågått i drygt ett år och projektgruppen har haft en bred representation. Både operatörer, arbetsledare, ingenjörer, konstruktörer och personal från teknisk support har varit engagerade i arbetet. Utöver det har ett stort antal entreprenörer deltagit.
Under hösten stoppades fabriken i sex veckor när den gamla utrustningen byttes mot ny. Samtidigt har nya instruktioner tagits fram och operatörerna har utbildats i nya arbetssätt. Efter en rad provkörningar och intrimningar har den nya anläggningen nu invigts.
– Vi operatörer är väldigt nöjda. Det känns bra att kemikaliexponeringen har försvunnit och ersatts med ett slutet system. Hela projektet har fungerat jättebra – det blev ett intressant och givande arbetsmiljösamarbete, säger operatören Tommy Hägg som har varit med i projektgruppen sedan start.
Även arbetsledaren Anders Wiklund är mycket tillfreds med förbättringarna.
– Det här har varit ett stort lagarbete, från start till mål. Alla har bidragit till att föra projektet framåt. Nu är vi väldigt glada och stolta över att kunna visa upp resultatet, både internt och externt, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078