23948sdkhjf

Elforsk: Vattenkraft och vindkraft billigast att bygga

Vattenkraften är alltjämt det billigaste sättet att producera el i nybyggda anläggningar. Men vindkraft placerad på land är näst intill lika billig. Det visar Elforsks studie ”El från nya och framtida anläggningar ”.
Studien presenterades 19 november på en Energilunch i Stockholm. De båda kraftslagen hamnar i storleksordningen 45–50 öre per kilowattimme el i produktionskostnad.

Kolkraftverk ger den billigaste elen, men är ju inte aktuella för Sverige. Sedan föregående utgåva noteras också kraftigt sänkta kostnader för el från solceller. I solcellsparker kan produktionskostnaden komma ned under en krona per kilowattimme. Kärnkraftens produktionskostnader har stigit och hamnar på knappt 55 öre per kilowattimme.

Kostnaderna ovan är beräknande utan de styrmedel som utsläppsrätter, elcertifikat och skatter som finns i befintliga stödsystem.

Elforsks rapport visar kostnaderna för 28 olika anläggningstyper och trenden är tydlig, vindkraften har alltså blivit billigare jämfört med den förra uppdateringen av rapporten för tre år sedan. Om hänsyn tas till de styrmedel som finns i befintliga stödsystem och skatter så blir vindkraften i särklass billigast. Större kraftvärmeanläggningar med biobränslen har också fått betydande sänkningar om hänsyn tas till styrmedel.

Med styrmedel inräknade ökar däremot kostnaderna för elproduktion från kärnkraft och fossileldade anläggningar med kol och gas.

Till rapporten hör en webbaserad beräkningsmodell där användaren kan anpassa beräkningarna efter olika förutsättningar som till exempel olika räntesatser. Såväl rapport som beräkningsmodell finns på Elforsks hemsida från den 19 november
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063