23948sdkhjf

På spaning efter spelande örnar i vindkraftsland

Fredrik Litsgård på Kalmarföretaget Ecocom har O2 Vindkompaniets uppdrag att inventera spelplatser för kungsörn och skogsfågel inför en planerad vindkraftspark i Uppvidinge kommun mellan Nybro och Vetlanda.
Bild: Fredrik Litsgård, Ecocom, har O2 har hållit på med inventeringsarbeten yrkesmässigt sedan 2012.

Det är hans tredje kungsörnsinventering i år i en av Sydsveriges mest glesbefolkade kommuner. Det är mulet, blåsigt, några enstaka plusgrader. En regnfront är på väg. Inte det mest ideala vädret.

Platsen är en liten höjd vid Vitthults naturskog, vid Andrées mosse där ingenjör Andrée nödlandade en marsdag 1895 under sista ballongfärden hemma i Sverige före den ödesdigra färden med Örnen mot Nordpolen.

Fredrik låter kikaren svepa över horisonten. Som van observatör täcker han ett område på fem kilometers radie, 75 kvadratkilometer.

Spelflyktsinventeringen pågår från mitten av februari till slutet av mars då kungsörnsparet markerar revir genom spelflykt kring boplatsen och revirets utkanter. En magnifik uppvisning av luftens mästare.

Sommarinventeringen är svårare. Örnen är diskret, flyger lågt, sitter länge och spanar efter ett lämpligt byte – oftast en hare.

– Just att vi inte ser några örnar härifrån indikerar att det inte finns något örnrevir i närheten. De örnar som har för avsikt att häcka är vid sina revir den här tiden på året. Det är vad vi kan säga.

Örnens domäner kan delas upp boplatsområdet, revirområdet och hemområdet. Revirområdet är omkring hundra kvadratkilometer. Hemområdet, där den söker föda, är större.

– Oftast har den lokala kungsörnsgruppen ganska bra koll på häckande örnar i områdena. Vi får en första indikation från dem. Hur tillförlitliga rapporterna är beror på hur aktiva grupperna är.

Inventeringarna måste vara omfattande. Den operatör som försöker spara riskerar få sin inventering underkänd.

– Inventeringen ska visa att det inte finns örn. Det är en negativ bevisföring.

Fredrik är förtegen om vad man sett vid inventeringarna.

– Först i höst gör vi en sammanvägd bild till vindkraftsbolaget, som i sin tur lämnar rapporten till Länsstyrelsen. Då har vi kanske också gjort inventeringar kring eventuella boplatser, som vilka flygvägar örnarna tar.

Boplatserna är sekretessbelagda. Närmaste officiella angivelse för en boplats är ett område på 25 gånger 25 kilometer.

Rovfåglar, måsfåglar, tärnor och kråkfåglar är alla extra utsatta vid vindkraftsparkerna. De är helt enkelt inte väjningsbenägna. De räds inte rotorbladen, har ingen anledning vara rädda i luften.

Ibland leder inventeringarna till att vindkraftsprojekt avstyrks. Ibland är det svårt att lämna en rekommendation eftersom inventeringsunderlaget inte räcker till.

– Jag är lite förvånad över hur många vindkraftsprojekt det finns där fågelfrågan inte är något problem. Det är tråkigt på ett sätt, och det kan indikera på att rovfågelfaunan är utarmad, säger Fredrik.

När Process Nordic träffar honom är han nyss hemkommen från två veckors örninventering vid ett vindkraftsprojekt utanför Skellefteå.

Fredrik har hållit på med inventeringsarbetet yrkesmässigt sedan 2012. Biolog i Uppsala, bor i Jönköping med somrar på Gotland och ringmärkning på Sundre fågelstation nere vid Hoburgen.

Snart är det dags för ännu en inventering – från april fram till maj. Av skogsfåglarnas – orrens och tjäderns – spelplatser i projektområdet.

O2s första planer i Uppvidinge kommun var 60 vindkraftverk med en totalhöjd på 191 meter.

– Det såg bra ut i början, men så tog det tvärstopp. Nu är vi inne på femte året med prövningen. Vi har stått och stampat helt enkelt, säger Staffan Niklasson, chef för O2 Vindkompaniets projektutveckling i Sverige, med över tjugo år i vindkraftbranschen.

Idag planeras 30-35 aggregat då verken under tiden fått större rotorer som ger mer energi. Total produktion blir 0,3 terawattimmar.

Det anas frustration över Länsstyrelsen i Kronobergs inställning till vindkraft.

– Konflikterna kring naturvärdena här är väldigt små jämfört med motsvarande anläggningar på Öland, Gotland och nära kalfjället som jag jobbat med tidigare.

Staffan menar att vindkraften skärskådats mer än någon annan verksamhet; har högljudda motståndare som hela tiden gentemot myndigheterna säger att det och det måste utredas.

– Vi är förvånade över att det är så mycket inventeringar, men måste naturligtvis göra dem. Det är inte mycket att skrika över. Det fördyrar så klart vindkraften.

Ingen forskning pekar på att någon art eller växt är särskilt drabbad av vindkraften. Undantaget är rovfåglarna, menar han.

– Artskyddsförordningen har hårddragits eftersom folk tycker att vindkraften dödar rovfåglar och Länsstyrelserna kan inte bortse från detta. Därför måste vi vara helt säkra på att det inte finns häckande stadigvarande örnar i de här områdena.

Staffan anser att O2 är i händerna på myndigheterna. Är ansökningarna inte kompletta går de inte till beslut. Då inventeringarna måste göras under vissa årstider är man körd ett helt år framöver om man missar dem.

– Vindkraften kolliderar idag med intressen man inte gjorde för tio tio-femton år sedan. Örnstammen har vuxit, samtidigt som vindkraften kan byggas i skogsmiljö. Det är en ny situation.

Staffan Niklasson menar att även de tidiga etableringarna prövats rigoröst. Inga vindkraftsprocesser har varit enkla.

– Problemet är att Länsstyrelsen och miljöprövningsdelegationen bara har skyddsintressen. Det finns ingen enhet som främjar den förnybara energin. Vi behandlas som en processindustri, att vi producerar förnybar energi har ingen tyngd i vågskålen.

Om fyra år tror han att vindkraftsparken i Uppvidinge kan vara igång.

– O2 Vindkompaniet har all time high och bygger idag närmare 80 vindkraftverk. Vi har en väldigt bra period, säger Staffan Niklasson från bilen på Öland.

Han andas en viss självkritik och efterlyser en större lyhördhet i branschen:
– Vi måste sköta dialogen med närboende bättre och visa på att det kommer nytta till bygden. Fortfarande är det så att man tränger sig på, retar upp folk, har för bråttom och försöker ta genvägar och inte alltid väljer den bästa vägen, säger Staffan Niklasson.

De första snöflingorna dansar genom skyn. Trädkryparen som hållit oss sällskap i björken bredvid, tillsammans med stjärtmesarna, har dragit vidare. Några tranpar trumpetar på den närbelägna mossen.

Vi kommer äntligen ner i lä vid bilen. En dag på jobbet. Inga örnar. Ett besked.

Peter Håkansson

Fakta: Örnar och vindkraft

-Sverige har ett nationellt mål på 600 häckande kungsörnar.
-2013 genomfördes 164 häckningar, varav 125 var lyckade. 2012 genomfördes 209, varav 158 var lyckade.
-Kungsörnens huvudsakliga föda är hare, skogsfågel och kadaver av olika slag. Örnen kan även ta små renkalvar
- En sammanställning av zoologen, professor emeritus, Ingemar Ahlén i Vår fågelvärld 2010 pekade då på 16 kända fall där örnar strukit med vid vindkraftverken – 12 havsörnar och 4 kungsörnar – sedan slutet av 1980-talet.
-Naturhistoriska museet gjorde för några år sedan en sammanställning över antalet döda örnar längs statens järnvägar. 2000-2007 inrapporterades 151 dödade örnar.

Reportaget tidigare infört i Process Nordic nr 4 2014

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109