23948sdkhjf

Lättare få tjänstledighet än flytthjälp

Process Nordic har frågat personalavdelningar på olika industrier om rekryteringsprocesserna och de anställdas förmåner. Tjänstepension åt alla är vanligt, medan vår fråga om flytthjälp åt nyanställda får flest negativa svar.
I början på sommaren skickade vi ut en kortare enkät till personalavdelningar på 25 olika företag inom processindustrin på 26 olika platser i Sverige. Vi ville få en så jämn geografisk fördelning som möjligt, och även en jämn spridning över de olika branscherna. Arton företag valde att svara på vår enkät.

Frågorna har utformats efter samtal i en gymnasieklass i Sollentuna och handlar mest om personalförmåner och arbetsgivarens flexibilitet (se faktaruta). Av svaren att döma verkar en majoritet av de tillfrågade företagen generellt sett vara både generösa och flexibla. Stora Enso i Hyltebruk utmärker sig genom att vara mest tillmötesgående, medan personalavdelningen på Vargön Alloys är mest negativa. Till exempel erbjuds ingen flytthjälp, de vill inte bevilja tjänsteledighet och där finns ingen tjänstepension för alla.

– När jag tittar på svaren igen verkar jag ha varit lite snäv när jag besvarade enkäten. Och på ett ställe har jag svarat fel, tjänstepension har alla som jobbar här. Annars är det ungefär så det ser ut här, säger Birgitta Unger, personalchef på Vargön Alloys.

Hälften av företagen uppger att de ibland har svårt att rekrytera kompetent personal. Det handlar oftast om ingenjörer, men också mekaniker och elektriker.

Två av tre företag erbjuder tjänstepension åt alla, både tjänstemän och operatörer. Hälften av företagen beviljar tjänstledighet så ofta de kan, medan knappt fyrtio procent svarar ja på frågan om de erbjuder flytthjälp till nyanställda. En sjättedel av de tillfrågade vill inte bevilja mer tjänstledighet än vad som är lagstadgad rättighet.

Stora Enso svarar antingen ja på frågorna eller ser ingen anledning att svara nej. Hos dem kan skiftgående personal byta skift med varandra för att få längre ledigheter, och en framförhandlad arbetstidsförkortning kan tas ut i lön, ledighet eller pensionssparande.

En fråga som var viktig för eleverna i Sollentuna, var ifall företaget kunde tänka sig att anställa hela kompisgäng. Fem företag svarar tvärt nej, fyra företag svarar ”vi anställer efter kompetens”, medan sju företag ställde sig positiva ifall det fanns flera lediga tjänster och alla i kompisgruppen passade för jobben. Stora Enso var ett av dessa sju företag.

– Vi jobbar hela tiden för att vara en attraktiv arbetsgivare och sätta våra medarbetares önskemål i fokus, därför är det också kul att det uppmärksammas. Målet är att personer aktivt ska söka sig till oss för att vi är en bra arbetsgivare, säger Henrik Axelsson, kommunikationsansvarig på Hyltebruk.

Jesper Gunnarsson

Fakta: Undersökningen

Så här gjorde vi undersökningen:

Vi besökte en teknikklass på ett gymnasium i Sollentuna och frågade vad de krävde av en arbetsgivare för att kunna tänka sig att flytta ifrån storstaden.
Utifrån svaren sammanställde vi en frågelista till företag inom processindustrin där redaktionen också la till ett par egna frågor.
Vi ställde frågor om rekryteringsprocessen, om företagen erbjuder flytthjälp till nyanställda, tjänstepension för alla, möjlighet till flextid och tjänsteledighet för annat än studier. Dessutom undrade vi om personalavdelningen kunde tänka sig att anställa ett helt kompisgäng, en fråga som var väldigt viktig för studenterna.

Följande företag har inte svarat på vår enkät, trots två påminnelser: Södra Cell (Mörrum), Arctic Paper (Munkedal), Ovako (Hofors), Arizona Chemicals (Sandarne, Söderhamn), Billerudkorsnäs (Lindesberg), Orica (Nora) och Metsä Board (Örnsköldsvik). Av Isover i Bjuv har vi fått meddelande att de inte vill svara på våra frågor.

Artikeln tidigare publicerad i Process Nordic nr10 2014

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078