Nya EU-krav skapar merarbeten för bruken
Pappers- och massaindustrin fick den 30 september nya miljökrav från EU att leva upp till. Både myndigheter och industri i Sverige konstaterar att de nya lagarna kommer att kräva en hel del extra arbete. Och när teknikkraven börjar gälla i svensk lag är de redan upp till elva år gamla.
– Lagtexten innehåller en del oklarheter som Naturvårdsverket behöver reda ut tillsammans med oss i branschen. Jag hoppas att våra medlemsföretag kommer att föra en nära dialog med sin tillsynsmyndighet och att de blir bemötta med en ödmjuk inställning, eftersom dessa krav kommer att gälla parallellt med dagens krav i tillståndsbesluten, säger Christina Wiklund, miljödirektör vid Skogsindustrierna.
Naturvårdsverket ska ta fram en vägledning för pappers- och massaindustrin. Den första versionen beräknas vara klar i början på nästa år, men sen kommer den förmodligen att revideras flera gånger under de närmsta åren. Det finns en rad specifika detaljfrågor som måste besvaras, till exempel vad som gäller för dissolvingmassa, vad som ska ingå i begeppet ”specialpapper” och hur Sverige ska definiera blekt respektive oblekt massa.
Men den största frågan blir vad som menas med ”normal drift” och ”onormal drift”, eftersom det har betydelse för vilka regler som gäller. Alla är överens om att det finns naturliga variationer i produktionsprocessen, så normal drift är inte samma sak som optimal drift. Men när övergår processparametrarna från att vara normala till att vara onormala?
– Vi behöver arbeta mycket med att precisera och komma överens med bruken om vad som ska räknas som normal och onormal drift. Därför är det viktigt att vi börjar stöta och blöta de här frågorna så fort som möjligt, säger Bo Jansson, handläggare vid Naturvårdsverket.
Christina Wiklund på Skogsindustrierna är tveksam till om det ens går att definiera vad som är normal drift i en vägledning.
– Här är den springande punkten. Det går inte att förutse vad som kommer att vara normalt eller inte, sånt vet vi först i efterhand. Dessutom kan normal drift vara helt olika för olika anläggningar. Kanske kan vi göra en statistisk beräkning, men det kommer alltid att finnas undantag, säger hon.
I 2015 års miljörapport ska industrin för första gången redovisa hur långt de kommit med varje miljökrav och vad de har för åtgärdsplaner. Den ska lämnas in under våren 2016.
De aktuella europeiska miljökraven kallas BAT-slutsatser och specificerar den bästa tillgängliga tekniken på ett visst område för att uppnå störst miljönytta. Kraven på bästa tillgängliga teknik härstammar från 2007 med en del kompletteringar av data fram till 2013. Så när kraven börjar gälla år 2018 är de mellan fem och elva år gamla. Nästa uppdatering är planerad till 2026 och då kommer tekniken att vara 13–19 år gammal.
Jesper Gunnarsson
Artikeln tidigare publicerad i Process Nordic nr 10 2014